
Josip Gršković na dodjeli oznake Hrvatski otočni proizvod - HOP
povezane vijesti
KRK Žlahtina Tohoraj istoimenog OPG-a iz Krka, u vlasništvu iskusnoga vinogradara i vinara Josipa Grškovića, dobila je ove godine oznaku “vrhunsko vino”. To je, znaju svi vinoljupci, najviši kvalitativni razred kojeg službeno poznaje hrvatski Zakon o vinu.
Gršković u okrilju svog OPG-a uzgaja Žlahtinu upravo na lokalitetu Tohoraj, po kojem se naziv nosi i njegov obiteljski poljoprivredni pogon.
– Kotlina je to na tri stotine metara nadmorske visine, sa djevičanskim tlom, smještena na starom putu koji vodi od Vrbnika za Bašku, objašnjava nam svojim postignućem s punim pravom ponosni krčki vinar, vrbničkih korijena.
Specifična mikroklima obogaćena stalnim “propuhom”, koji vuče svjež zrak niz kanal, ondje daje grožđe vrhunske kvalitete.

Grškovićev vinograd na lokalitetu Tohoraj / OPG TOHORAJ
Prije tri godina prešli smo i na ekološki uzgoj loze, vrednujući sve prednosti koje smo na Tohoraju imali, nastavlja Gršković.
Od iduće godine, točnije od berbe 2025. godine, dobiti ćemo i službeni certifikat kojim će naša Žlahtina tada postati prvom eko Žlahtinom ali i prvim eko vinom u našoj županiji, otkriva nam nadalje otočni znalac enološkog zanata.
Strpljenje, trud i neumorno stjecanje znanja se isplatilo. A učili smo od najboljih, ustvrdio je na kobncu naše ćakule Gršković.
Nezaboravno je iskustvo stečeno kod pokojnog Miljenka Grgića u Kaliforniji, u dolini Napa kao i u njegovoj vinariji u Trsteniku na Pelješcu, a isto vrijedi i za edukaciju iz ekološkog vinogradarstva i vinarstva „Vinera“ i posjete istarskim eko proizvođačima.
Svi oni, svatko na svoj način, svojim su znanjem i iskustvom pridonijeli našim uspjesima, zaključio je Josip Gršković, ističući pri tom i da je ponosan što je ljubiteljima vina, a posebice Žlahtine, sad ponudio ovu još jednu, kaže – malo drugačiju varijantu tog cijenjenoga i traženog vina.
OPG Tohoraj i Blue Sheep
Josip Gršković je diplomirani inženjer agronomije i nositelj OPG Tohoraj koji postoji od 2002. Osim po proizvodnji vina, javnost spomenutog već dobro znade i po proizvodnji ništa manje kvalitetnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a njegovu suprugu Jasminku i po dekorativnim ali i uporabnim proizvodima od filcane ovčje vune, koji se na tržištu već neko vrijeme nude u okrilju njenog brenda “Blue Sheep”.
Dodajmo i da su od konca prošle godine proizvodi Grškovićevih, točnije njihova OPG-a Tohoraj, ponosni nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod – HOP, kojeg dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.