Cresko - lošinjska suradnja

Zdravstvena kampanja “Čuvajmo zdravlje otočana”: Osvješćivanje i edukacija o ženskom i psihičkom zdravlju

Walter Salković

Projektnu ciljnu skupinu čine žene, od mlađe do starije dobi, roditelji djece u osnovnim školama te svi građani kod kojih se ukaže potreba za psihološkom pomoći. Kroz aktivnosti predviđene projektom bit će osigurano dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena...CRES – Konferencijom za medije održanom u creskoj gradskoj vijećnici, na kojoj su sudjelovali čelnici gradova Cresa i Malog Lošinja, najavljena je kampanja »Čuvajmo zdravlje otočana«. Istoimenom projektu koji dva otočna grada provode u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico, cilj je očuvanje zdravlja stanovnika otoka Cresa i Lošinja, s posebnim naglaskom na prevenciju raka vrata maternice te psihološku pomoć zbog života u otočnom okruženju.


Nositelj projekta je Grad Cres, pa je uvodno creski gradonačelnik Kristijan Jurjako svima izrazio dobrodošlicu, a Gradu Malom Lošinju zahvalnost što se i ovom projektu pridružio kao partner. Predstavio je i voditelje projekta, Marka Ferloru s creske, te Boška Babića s lošinjske strane.


Educirati i osvijestiti


– Rado surađujemo s Gradom Cresom, primjerice u donošenju raznih strateških dokumenata, pa smo se odazvali i ovoj inicijativi. Ovakva zdravstvena kampanja posebno je važna u ovim izazovnim vremenima pandemije. Ako pomognemo i jednoj osobi, svoju misiju smo ostvarili, rekla je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, uvjerena da će ubuduće biti još ovakvih javnozdravstvenih aktivnosti.
Detaljnije je projekt predstavio creski dogradonačelnik Marin Gregorović, naglasivši da je za njegovo provođenje osigurano bespovratnih pola milijuna kuna od Ministarstva zdravstva iz Europskog socijalnog fonda.


– Cilj projekta »Čuvajmo zdravlje otočana« u prvom je redu educirati i osvijestiti stanovništvo otoka Cresa i Lošinja o važnosti prevencije i zdravim navikama. Projektnu ciljnu skupinu čine žene, od mlađe do starije dobi, roditelji djece u osnovnim školama te svi građani kod kojih se ukaže potreba za psihološkom pomoći. Kroz aktivnosti predviđene projektom bit će osigurano dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena, zatim povećanje svijesti o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice, a cilj je i potaknuti na stjecanje zdravih životnih navika, objasnio je Gregorović.


Žensko zdravlje


Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, žene se neredovito odazivaju na nacionalne programe povezane sa ženskim zdravljem. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. S obzirom na mogućnosti današnje medicine i prevenciju putem redovitih ginekoloških pregleda, niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od te zloćudne bolesti. Najčešći je uzročnik HPV virus za koji postoji cjepivo koje se preventivno daje ženskim, ali i muškim osobama u osnovnoj školi. Nažalost, cjepivo se ne upotrebljava u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog neznanja i nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. Osim što projektom »Čuvajmo zdravlje otočana« ženske osobe mlađe životne dobi mogu biti potaknute na cijepljenje, dodatnim komunikacijskim aktivnostima i edukacijom žene srednje i starije životne dobi bit će potaknute da se odazovu na redovite ginekološke preglede. Zahvaljujući redovitim pregledima i preventivi, smanjio bi se broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, a oboljele žene pravodobno liječilo, s obzirom na to da je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.


​Psihoedukacija i pomoć


Drugi segment projekta »Čuvajmo zdravlje otočana« odnosi se na stanja tjeskobe i psihoedukaciju. U otočnom okruženju vidljiva je potreba za psihološkom pomoći jer je današnji način života često pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija s epidemijom COVID-19 kod nekih je dodatno otežala psihičku ravnotežu, stoga je psihoedukacija iznimno važna, a psihološka pomoć logična i potrebna kao bilo koja druga zdravstvena pomoć. Za organizaciju događanja i komunikaciju s javnošću zadužena je riječka marketinška agencija Libra čija je strateška direktorica Emira Brkić Karninčić najavila predstojeće aktivnosti. Dani zdravlja Grada Cresa bit će održani 26. i 27. ožujka, a na programu su predavanja i radionice o prevenciji raka vrata maternice, okrugli stol, psihološko savjetovanje, javnozdravstvena akcija mjerenje tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine, te zabavno-edukativni program za sve građane.


U Malom Lošinju Dani zdravlja bit će održani 9. i 10. travnja sa sličnim programom. U sklopu projekta pokrenut je portal »Čuvajmo zdravlje otočana« koji će na zanimljiv i koristan način educirati otočane i učiti ih prevenciji, brizi o zdravlju i zdravim navikama koje će pridonijeti njihovom kvalitetnijem i zdravijem životu, zaključila je Brkić Karninčić.