Ulog u budućnost

Vrbnički klinci dobili moderan vrtić, useljenje planirano za jesen. Pogledajte kako izgleda iznutra

Mladen Trinajstić

Umjesto dosadašnjih 90-ak kvadrata u Područnoj školi, vrtićarima će sada na raspolaganju biti 550 četvornih metara suvremeno opremljenog vrtića, kapaciteta 48 polaznika u dvjema skupinama. Slijedi niz formalnosti i kadrovsko ekipiranje, što će ipak još potrajatiVRBNIK – Godinu i pol nakon što su u susjedstvu vrbničke područne škole započeli radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića, budući dom mališana predškolskog i jasličkog uzrasta iz svih mjesta koja čine općinu Vrbnik, napokon je dovršen. S dojučerašnjeg gradilišta ovih su dana, doznajemo od vrbničkih općinara, otišli građevinari i instalateri pa tako danas već zapravo potpuno spremno vrtićko zdanje sad još čeka »tek« dovršetak onih, za konačno useljenje predškolaca, također nužih tehničkih i formalnopravnih koraka bez kojih stavljanje funkciju zgrada javne namjene, naravno, nije moguće.


– Prezadovoljni smo i izgledom i sadržajima našeg novog vrtića, kompleksa koji smo u proteklom periodu izgradili i opremili sukladno najvišim stadardima ovog segmenta brige o odgoju i obrazovanju naših najmlađih, kaže nam vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija. Vrtić je više-manje gotov, ostale su za dovršiti tek neke sitnice, a ono što nam sad predstoji, provođenje je propisanog postupka tehničkog pregleda nužnog za ishođenje uporabne dozvole.


SRÐAN HULAK


Prijava nadležnom uredu je podnesena i očekujemo da će tehnički pregled biti obavljen u idućim tjednima te da će, bude li sve teklo kako predviđamo, i taj završni »uporabni dokument« u našim rukama biti već u najskorijoj budućnosti, nastavlja Zahija koji nam je, predstavljajući planove vezane uz otvaranje sad već do samog kraja »doguranog« projekta, najavio i da će prvi »stanari« u novi vrtić ipak najvjerojatnije useljavati tek početkom rujna, odnosno s prvim danima nove odgojne godine.


Predstoji procedura
Naime, osim dovršetka dokumentacijske procedure nužne za njegovo otvaranje, za stavljanje u uporabu novog vrtića nužna je i kadrovska popuna radnog kolektiva njegovih odgajateljica i ostalog stručnog i pomoćnog osoblja koju, s obzirom na to da će vrtić djelovati pod kapom otočne predškolske ustanove DV »Katarina Frankopan«, organizacijski treba tek provesti vodstvo vrtića. K tome, nova zapošljavanja konačno treba »blagosloviti« i Gradsko vijeće Krka, lokalne samouprave koja je u formalnom smislu osnivač te ustanove, pa tako i svih njenih područnih ispostava. S obzirom na skorašnje lokalne izbore i činjenicu da će se predstavnička tijela uskoro raspustiti, za očekivati je da će odluke o kadrovskim pitanjima nužnim za začetak rada našeg novog vrtića ipak donijeti idući saziv tog tijela te da će do početka nove odgojne godine sve biti spremno za ulazak naših mališana u njihov novi, suvremen i iznimno funkcionalan vrtićki »dom«, objasnio nam je Zahija, najavivši pritom i da će, vjerojatno već početkom svibnja, lokalna javnost dobiti priliku razgledati novi dječji vrtić te se, u danima otvorenih vrata, detaljno upoznati sa svim sadržajima i kvalitetama novog odgojnog kompleksa.


SRÐAN HULAK


Topla veza sa školom


Vrijednost novog vrtića, zajedno sa svom ondje instaliranom opremom, postavljenim namještajem i već dobavljenim igralima i didaktičkim pomagalima, dosegnula je 13 milijuna kuna. Od toga je čak sedam milijuna lokalna uprava uspjela namaknuti korištenjem bespovratnog EU novca, posredstvom fondova namijenjenih razvoju ruralnih područja. Ističući da će novi, troetežni vrtićki kompleks, umjesto dosadašnjih 90-ak kvadrata koji su im stajali na raspolaganju u prostorijama Područne škole Vrbnik, vrbničkim predškolcima omogućiti uživanje u suvremeno opremljenim i funkcionalnim prostorijama površine čak 550 četvornih metara, Zahija je spomenuo i da se novi vrtić sa susjednom školom spaja »toplom vezom«, odnosno tunelom koji će ta dva objekta u funkcionalnom smislu činiti cjelinom.


U vrtiću će umjesto dosadašnje jedne, prostora biti za dvije odgojne skupine (s najviše 24 polaznika u svakoj) čime će se, zaključio je načelnik Zahija, u potpunosti zadovoljiti trenutne potrebe žitelja Vrbnika i njegove okolice za tom vrstom skrbi o najmlađima. Spomenimo i da su gradnju novog vrbničkog vrtićkog zdanja kvalitetno i u zacrtanim rokovima i ovog puta odradili djelatnici tvrtke GP-a Krk.