Japanski most

Velu i malu purpurelu na ulazu u luku Cres povezat će pješački most. Ovako će izgledati

Walter Salković

U programskom pravcu 27 susjedstava bit će izgrađen most koji bi povezao velu i malu purpurelu na ulazu u luku CresIz projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, točnije programskog pravca 27 susjedstava, proizašla je ideja o izgradnji mosta koji bi povezao velu i malu purpurelu na ulazu u luku.


Creska inicijativa za revitalizaciju stare gradske jezgre povezala se s partnerima iz Japana te su svoja idejna rješenja za pješački most ponudila dva ugledna japanska arhitekta, Hideyuki Nakayama i Tetsuo Kondo. Lani su projekti predstavljeni creskoj javnosti, među građanstvom je provedena anketa koja je pokazala da je 95 posto Cresana i njihovih gostiju za gradnju mosta, a nakon konzultacija s nadležnim institucijama odlučeno je da je za Cres najbolje rješenje pješački most Tetsua Konda.


Podršku projektu dali su Primorsko-goranska županija, Grad Cres, Županijska lučka uprava Cres, Creski muzej i Otočna razvojna agencija, no proteklih se mjeseci zbog korona krize o japanskom mostu u Cresu nije puno govorilo.
Ovih dana Cres je posjetio Shuji Kogi, glavni tajnik fondacije EU-Japan Fest koja financijski pomaže gradove – prijestolnice kulture u Europi. Zajedno s predstavnicima EPK – Rijeka 2020, Grada Cresa i creskim timom 27 susjedstava razgledao je lokaciju na kojoj bi trebao biti izgrađen budući most.


– U posljednjih 28 godina surađivao sam s 46 europskih prijestolnica kulture. Posjet otoku Cresu jedno je od najljepših iskustava i posebna uspomena. Od kad su građani Cresa upoznali japanske arhitekte, produbljivali su međusobno razumijevanje i u tijeku je prekrasno djelo za budućnost. Duboko sam impresioniran. Divim se stanovnicima Cresa jer imaju identitet koji odaje počast njihovoj povijesti i tradiciji, a istovremeno potiče umjetnički razvoj otoka u skladu s globalnom perspektivom. Veselim se povratku na Cres kada most bude završen, izjavio je za Novi list Shuji Kogi čija je fondacija do sada osigurala 3 milijuna jena (oko 200.000 kuna) za dizajn mosta.