Lokalni izbori na otoku

Vasilić premoćno pobijedio, pa najavio korak koji će zapanjiti mnoge. Evo i ostalih rezultata na Krku

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Glavnina lokalnih čelnika među kojima i dvojica bez konkurenata, "slobodnom voljom" njihovih sugrađana na demokratskim su izborima potvrdili svoje dosadašnje funkcije, uz dvije iznimkeOsmi po redu lokalni izbori na otoku Krku, u većini od njegovih njegovih sedam lokalnih jedinica, nisu donijeli većih iznenađenja. Glavnina lokalnih čelnika među kojima i dvojica bez konkurenata, “slobodnom voljom” njihovih sugrađana na demokratskim su izborima potvrdili svoje dosadašnje funkcije, uz iznimku bašćanskog i puntarskog koji ulaze u drugi krug.


Krk: Vasilić premoćno


U Gradu Krku, gdje su se za gradonačelničku funkciju borili PGS-ovac Darijo Vasilić (kojeg je i ovog puta podržavao i SDP) s jedne, te HDZ-ov Anto Čabraja s druge strane pobjeda je pripala prvospomenutome, i to s ogromnom razlikom.


Vasilić je dobio podršku 1.790 svojih sugrađana, a Čabraja od njih 440. Situacija u Gradskom vijeću, za razliku od one za izvršnu vlast, ipak je bila ponešto ujednačenija pa je tako Vasilićeva koalicijska lista PGS/SDP-a dobila 993 glasa (42,45 posto) odnosno 7 vijećnika.
Nezavisna lista DNK – Lista za Krk koja se s nositeljem Dinkom Jakovljevićem prometnula u najvećeg dobitnika izbora u tom otočnom gradu dobila je i više no respektabilnih 480 glasova (20,52 posto), odnosno 3 vijećnika.Druga nezavisna lista, ona s Goranom Marevićem na čelu, upisala je 265 glasova i time izborila jedno vijećničko mjesto, isto kao i ona liste Unije Kvarnera/Akcije mladih s 250 glasova.


HDZ je, s Čabrajom na mjestu nositelja uknjižio 238 glasova i time izborio jednog predstavnika u 13-članom Vijeću dok je HSP s 113 glasova ostao bez mogućnosti sudjelovanja u predstavničkom tijelu.


“Zadovoljan sam rezultatima, jednako kao što sam zadovoljan tijekom predizborne kampanje koja je, što se Krka tiče, tekla onim uobičajenim, uglađenim, demokratskim i konstruktivnim tijekom.


Kandidati i nositelji listi pokazali su zavidnu razinu fair-playa, uz iznimku neovisne liste čiji je nositelj Goran Marević a koja se jedina ponajprije bavila drugima, a ne svojim programom odnosno idejama i vizijama.


Posebno su me s njihove strane zasmetali osobni odnosno napadi “na čovjeka”, tim više što je u više navrata bilo poteza i istupa koji bi se mogli smatrati nekorektnima, čak i prljavom igrom neistinama i manipulacijama koje, pokazalo se to i ovog puta, baš i ne prolaze, barem na kod Krčana”, istaknuo je Vasilić.


Vasilić: “Ovo su mi posljednji izbori”


Novi-stari krčki čelnik nam je, netom prije no što je sam izvršio svoju građansku dužnost otkrio da su mu ovo bili posljednji izbori na kojima se borio za mjesto krčkog gradonačelnika, funkciju koju obnaša od kad je taj grad ustrojen kao zasebna lokalna jedinica.“Nisam pisao izborna pravila već sam se ovih 28 godina samo natjecao po pravilima koja su postavili neki drugi i koja su mi omogućavala da se uvijek iznova kandidiram.


Ipak, nakon osme uzastopne pobjede mislim da je stiglo vrijeme da se, po završetku ovog mandata, okrenem nekim novim političkim izazovima”, rekao je Vasilić ekskluzivno nam predstavivši da će za četiri godine, baš kao što su to ovog puta silom prilika činili Riječani, i Krčani tražiti svog lokalnog čelnika između nekih “novih ljudi”.


Omišalj: Ahmetović suvereno


Što se pak Općine Omišalj tiče, dosadašnja je načelnica, SDP-ovka Mirela Ahmetović suvereno odnijela pobjedu te s 901 glasom s osjetnom razlikom iza sebe ostavila HDZ/HNS-ovog načelničkog kandidata, Deana Girotta koji je “uknjižio” 517 glasova.


U Omišaljskom će vijeću SDP s Ahmetovićkom kao nositeljicom, imati komotnu i stabilnu većinu jer je s osvojenih 809 glasova (56,61 posto) u tom općinskom predstavničkom tijelu zaslužio postaviti svojih 7 predstavnika.


HDZ/HNS s 28,34 posto podrške odnosno 405 glasova imati će 4 vijećnika dok je lista prvavaša i Domovinskog pokreta s 215 glasova osvojila dva vijećničkih mjesta.


U Omišlju susjednoj Malinskoj-Dubašnici, načelničku je funkciju i nakon jučerašnjih izbora zadržao neovisni Robert Anton Kraljić koji je s podrškom lokalnih SDP/PGS/HSS/HSU-a osvojio 1.028 glasova, i time uvjerljivo pobjedio svog protukandidata iz tabora HDZ/HSP-a, Josipa Turčića, koji se morao zadovoljiti s 641 glasom podrške.


U malinskarskom će Općinskom vijeću koalicija SDP/PGS/HSS/HSU-a kojoj je pripalo 679 glasova imati 6 vijećničkih mjesta.


HDZ/HSP-ova lista upisala je 631 glas i time priskrbila 5 vijećničkih mjesta, a nezavisna lista s nositeljem Nenadom Šabaljom 213 glasova čime je također stekla pravo sudjelovanja u radu Vijeća. Lista Glas-a dobila je pak 133 glasa i time također “ulaz” u predstavničko tijelo.


snimio Davor Kovačević


Baška: Juraniću za dlaku izmakla potpuna pobjeda


Bašćani su pak odlučili izvršnu vlast ipak izabrati u drugom krugu. Dosadašnji načelnik, Toni Juranić s podrškom HDZ-a ovog je puta dobio 556 glasova odnosno podršku 49,95 posto svojih sumještana što nije bilo dovoljno za pobjedu.


Drugo mjesto na najduljoj krčkoj listi načelničkih kandidata zauzeo je Boris Barbalić iz PGS-a koji je dobio 202 glasa i s potporom 18,14 posto birača ušao u drugi krug. Neovisna Nataša Plišić s 171 glasom zuzela je treće mjesto.


Najmanje je glasova pak uknjižio kandidat SDP/HSS-a Dario Buršić kojem je povjerenje ukazalo 162 birača.


HDZ će u Bašćanskom vijeću imati najviše predstavnika, njih 4 obzirom da je osvojio 396 glasova.


PGS je pak povjerenje poklonilo 180 birača čime je ta stranka osvojila jedno vijećničko mjesto, isto koliko i nezavisna lista Nataše Plišić koja je osvojila 124 glasa.


Koalicijska lista SDP/HSS-a, s osvojenih 119 glasova također će imati jednog vijećnika, baš kao i HSU-ova lista s 111 glasova. Vijećnika će imati i HSP/DP-ova lista koja je osvojila 94 glasa, a bez stolice u vijeću ostala je lista Majde Šale koja se 65 glasova nije uspjela uključiti u sastav predstavničkog tijela.


Ne manjka mu elana za pokretanje novih razvojnih projekata – Toni Juranić / Foto M. TRINAJSTIĆ


“Veselo” u Puntu


“Veselo” je bilo u Puntu gdje je bitka za načelnički mandat otišla u foto finiš, odnosno drugi krug. Tijesnu premoć ondje je na koncu zadržao Marinko Žic, kandidat SDP/PGS/HSU-a kojemu je povjerenje poklonilo 560 birača odnosno njih 48,86 posto, što ipak nije bilo dovoljno za konačnu pobjedu nad neovisnim Danielom Strčićem, protukandidatom koji je dobio 539 glasova odnosno podršku 47,03 posto birača Punta i Stare Baške.


Treći kandidat, neovisni Željko Manzoni morao se zadovoljiti sa simbolična 24 glasa.


U Općinskom vijeću Punta najviše će predstavnika imati koalicija SDP/PGS/HSU-a s Marinkom Žicom kao nositeljem. Njima je glas dalo 530 birača što je bilo dovoljno za 5 vijećničkih mjesta.


Neovisna lista Volim Punat s Strčićem na čelu dobila je 507 glasova i 4 vijećnička mjesta dok je lista HDZ-a, s upisanih 80 glasova, ostala bez vijećnika.


Marinko Žic, foto: Općina Punat arhiva


Komadina i Zahija bez konkurencije


I naravno, kandidati koji nisu imali konkurencije – nezavisni Neven Komadina u Dobrinju i HDZ-ov Dragan Zahija u Vrbniku “glatko” su dobili svoje nove mandate.


U izborima za sastav dobrinjskog Općinskog vijeća Komadinina je lista dobila najviše glasova – 442 odnosno 43,93 posto što će toj listi osigurati 4 mandata.


Tek neznatno manje, 405 glasova dobila je neovisna lista s nositeljem Dinom Turčićem čime je i ta lista također stekla pravo na 4 vijećnika.


HDZ-ovim je kandidatima povjerenje poklonilo 159 glasača s područja Dobrinjštine čime je ta stranka osvojila jednog vijećnika.


U vrbničkom pak općinskom vijeću Zahijin HDZ, s osvojenih gotovo 50 posto glasova svih ondje na izbore izašlih birača, dobiti će 5 vijećničkih mjesta dok je drugi rezultat ondje uknjižila koalicijska lista Unije Kvarnera i PGS-a koja je s 126 glasova odnosno 20,86 postotnom podrškom stekla pravo na svoja 2 vijećnika.


SDP je s 99 glasova (16,39 posto) stekao pravo na jedno vijećničko mjesto, isto kao i HSP čija je lista dobila 78 glasova, odnosno podršku 12,91 posto na izbore izašlih birača.