Vježba

Uspješno odrađena vježba: Vatrogasci evakuirali krčke školarce i ugasili “požar”

Mladen Trinajstić

Foto OŠ Fran Krsto Frankopan Krk

Foto OŠ Fran Krsto Frankopan Krk

Uspješno izvedena vatrogasna i evakuacijska vježba u Osnovnoj školi "Fran Krsto Frankopan" u KrkuZbog tehničkog kvara sustava za grijanje, u Matičnoj školi Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« u Krku izbio je požar u prostoru kotlovnice.


Unatoč nastojanjima školskog domara da korištenjem protupožarnih aparata suzbije vatru, plamen se brzo proširio i na prostor ispred kotlovnice škole.


Po izbijanju požara, djelatnici krčke obrazovne ustanove alarmirali su djelatnika u tajništvu koji je putem školskog zvona uzbunio sve ostale djelatnike te škole, ali i učenike koji su potom, brzo i spretno, evakuirani iz škole.

Odmah po evakuaciji školaraca, započela je i vatrogasna intervencija na požarište u međuvremenu pristiglih krčkih vatrogasaca, djelatnika profesionalne postrojbe JVP-a Krk.


Na sreću, spomenuto nije opis stvarnog događanja već scenarij vatrogasne i evakuacijske vježbe koja je, i više no uspješno, kao dio redovitih takvih provjera »intervencijskih« učinkovitosti i usklađenosti sustava i procedura provedena u djelo u krčkoj školi.


– Po primitku dojave o požaru u osnovnoj školi, dežurni vatrogasac uputio je na mjesto intervencije zapovjedno i navalno vozilo, s četiri vatrogasca iz dežurne smjene – predstavio nam je zapovjednik vatrogasne postrojbe Goran Grubišić, napomenuvši da su u ovoj redovitoj provjeri uzbunjeni bili i članovi DVD-a Krk.


U vježbi su sudjelovali i predstavnici službe hitne medicinske pomoći i policije te Centra 112.


Foto OŠ Fran Krsto Frankopan Krk


Odrađena vježba dokazala je visoku razinu spremnosti i obučenosti vatrogasnih snaga, ali i pokazala ništa manje visoku razinu koordiniranosti i uvježbanosti djelatnika krčke škole, kao i samih osnovaca koji su disciplinirano odradili sve što je u takvim situacijama predviđeno.


Posebna intervencija unutar vježbe odrađena je i u potrazi za jednim od nastavnika koji je, sukladno scenariju ove provjere, »nedostajao kod provjere brojnog stanja evakuiranih školaraca i prosvjetara«, a kojeg su profesionalni vatrogasci brzo pronašli i iznijeli na sigurno, pruživši mu pritom prvu pomoć, odnosno omogućivši mu korištenje specijalne kapuljače za disanje.