Kreativni Krk

Umjesto Adventa na placi izlozi u starom gradu ukrašeni dječjim radovima

Mladen Trinajstić

Zahvaljujući učenicima OŠ »Fran Krsto Frankopan«, većina izloga je transformirana u prave male umjetničke prozorčiće – kaže Luka Adžić-KapitanovićKRK – S obzirom na to da ove godine, zbog trenutnih epidemiološkim razlozima uzrokovanih (ne)prilika ni u Krku neće biti do sad tradicionalne manifestacije Adventa na placi, koja je duhom ovog posebnog dijela godine ispunjavala krčko središte, organizatori tog predbožićnog događanja iz udruge Kreativni Krk okrenuli su se onome što najbolje rade – kreativnom stvaralaštvu i pretakanju u stvarnost niza svojih novih, trenutnim okolnostima i ograničenjima prilagođenih ideja. S pravom procjenjujući da stara jezgra grada Krka već godinama u zimskom periodu izgleda pomalo otužno, prazno i »hladno«, krčki su kreativci vrijeme blagdanskog slavlja i zimskih radosti odlučili učiniti ljepšim, toplijim i koliko je to u ovim mogućnostima moguće – izlogom zajedništva, povezanosti i kreativnosti samih Krčana, u ovom konkretnom slučaju onih najmlađih.


Vrijedni članovi spome- nutog udruženja stoga su ukrašavali izloge trgovina starogradske jezgre grada Krka prigodnim crtežima, pjesmicama, rukotvorinama i ostalim umjetničkim radovima koje su prethodno, na radionicama organiziranim u sklopu nastavnih aktivnosti koje se u krčkoj školi i dalje provode, izradili vrijedni osnovci.


– Zahvaljujući angažmanu naših najmlađih, učenika OŠ »Fran Krsto Frankopan« te predanom radu njihovih učiteljica, jednako kao i nastavnica angažiranih u programu produženog boravka, ove je godine većina izloga u središtu našega grada transformirana u prave male »umjetničke prozorčiće« – predstavio nam je čelnik te udruge Luka Adžić-Kapitanović, napomenuvši da je online prezentaciju otvorenja i javnog predstavljanja ovog i više no uspjelog projekta Kretivni Krk popratio prigodnim videouratkom, svim Krčanima sad dostupnim na You Tubeu.
– Glavni cilj i ideja samog projekta bila je da nam stari grad »živne« u adventsko doba, a u postizanju čega smo, držim, uspjeli – nastavio je predstavnik Kreativnog Krka, ne zaboravivši napomenuti i da su ključnu ulogu u ostvarenju svega zamišljenog odigrali vlasnici i zakupnici poslovnih prostora. Svi su, naime, otvorili vrata svojih trgovina i radnji te tako dopustili da dječji radovi u narednim tjednima ukrase njihove izloge. Izložba, a s njom i projekt Advent u izlogu, potrajat će sve do 6. siječnja pa će tijekom idućih tjedana svi prolaznici i šetači imati priliku zaći u svijet dječje mašte tijekom ovog, iako ponešto drugačijeg, ipak najljepšeg razdoblja u godini.