Interaktivno

U Puntu predstavljena slikovnica za odrasle i djecu “Sopile”: U mnogome posebno izdanje

Mladen Trinajstić

Foto Matica hrvatska Krk

Foto Matica hrvatska Krk

Riječ je o drugom izdanju Ogranka Matice hrvatske u KrkuU prostoru galerije Toš u Puntu održano je predstavljanje slikovnice za odrasle i djecu “Sopile”, druge knjige u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Krku.


Kako su nan prve sopile prišle v ruke? Kako su nastale? To su samo neka od pitanja na koja ovo zanimljivo, atraktivno i umnogome posebno interaktivno izdanje daje odgovor odnosno objašnjenje, a o nastanku kojeg su u posjetiteljima ispunjenom galerijskom prostoru u ovoj prigodi progovorili njegovi kreatori.


Nakon što je Gordija Marijan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Krku koja je ujedno i nakladnih spomenutog izdanja u uvodnom dijelu predstavljanja pozdravila okupljene, napomenula je i da se ovom prezentacijom spomenuta kulturna ustanova pridružila obilježavanju Mjeseca hrvatskog jezika.

– Mjesec hrvatskoga jezika uokviruju upravo Međunarodni dan materinskoga jezika koji je obilježen 21. veljače, ali i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, a čega ćemo se prisjetiti sredinom ožujka, napomenula je Marijan.


Potom su ulogu prezentatora interaktivne slikovnice jednako namijenjene djeci i odraslima preuzele njena urednica, Lucija Frgačić te lektorica i prevoditeljica na hrvatski standardni jezik, Mirna Cvijić-Mrak.


Učešće u predstavljanju imale su i prevoditeljica na engleski jezik, Maria Elena Brusić te ilustratorica Josipa Cvelić, a video linkom se u Tošu okupljenima javio i mladi puntarski glazbenik, zaljubljenik u sopile i sopnju, Andro Manzoni kao i autor čakavskog teksta slikovnice – Rado Žic-Mikulin.Slikovnica “Sopile – Kako su nan prve sopile prišle v ruke” je interaktivna trojezična slikovnica čija je tema o nastanku sopila inspirirana mitologijom i narodnom predajom, ali i svakodnevnim životom “starih judi”.


Maštovitim ilustracijama, slušanjem izvornog pripovjedača i živopisno dizajniranim zvukom ona čitatelje uvodi u “falašićev” imaginarni svijet u trenutku otkrivanja prve sopile.


Kroz humorističan tekst čitetelji se uz pomomoć tog rada upoznaju s čakavskom besedon te, kako je tijekom predstavljanja isticano – otkrivaju ljepotu zvuka tog tradicijskog instrumenta.


Spomenuti treba i da su svi posjetitelji ovog predstavljanja kući ponijeli po jedan primjerak ovog umnogome originalnog ali i edukativnog izdanja, nastanak kojeg je financiran sredstvima Marina Punat Grupe.