MALINSKA-DUBAŠNICA 

U Malinskoj izrekli STOP divljoj gradnji u zelenim zonama, evo kakav im je plan

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Općina želi napraviti reda: "Došlo je vrijeme..."Došlo je vrijeme da se ljudima otvoreno i jasno kaže da ne mogu po livadama, u poljima i maslinicima raditi što god hoće. Tim nam je riječima »stanje stvari« na području Općine Malinska-Dubašnica, posebice u onim njezinim zelenijim dijelovima, komentirao općinski načelnik Robert Anton Kraljić.


Ujedno je najavio i sustavno, organizirano, ali i intenzivno postupanje nadležnih općinskih službi koje će zbog zamaha podizanja raznih koliba i sličnih nastambi, postavljanja kamp prikolica, nadstrešnica, a sve češće i transportnih ili pak stambenih kontejnera, ovoga ljeta predano krenuti u obuzdavanje i zaustavljanje takvih pojavnosti, a u konačnici i sankcioniranje onih koji suprotno važećim pravilima i općinskim aktima nagrđuju i uništavaju još donedavna očuvane dijelove te lokalne jedinice.


Za takvo postupanje imamo čvrste argumente, ali i formalni oslonac u našoj općinskoj odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih područja, nastavlja naš sugovornik.

Napominjući da svi koji žele graditi to mogu činiti u zonama koje je za tu nakanu osigurao nedavno doneseni, novi Prostorni plan uređenja općine Malinska-Dubašnica. Tim su dokumentom, naime, u više no dostatnoj mjeri proširene građevinske zone naselja.


Nema gradnje!


– Što se pak poljoprivrede i poljoprivrednih površina tiče, tu nećemo dozvoljavati zloupotrebljavanje prostora i eskalaciju pojavnosti koje sad već posvud primjećujemo, a koje bi mogle postati još prisutnije nakon što se početkom srpnja ove godine i formalno omogući kupnja takvih zemljišta strancima.


Nažalost, nedavno sam svojim ušima u jednoj trgovini čuo kako agent koji prodaje nekretnine zainteresiranoj stranci u telefonskom razgovoru objašnjava da se na poljoprivrednom zemljištu navodno može graditi ako ondje već postoji neki takav »stari« objekt.


Nemoguće je na području Malinske-Dubašnice graditi na poljoprivrednom zemljištu – decidiran je Kraljić.


Dodaje da spomenuta odluka koja će ujedno biti i glavni alat u »općinarskim« nastojanjima zaustavljanja takvih pojava (kao i za obračunavanju s onima koji je krše) jasno uređuje da se na takvom zemljištima zabranjuje parkiranje, zadržavanje, trajno postavaljanje kao i deponiranje kamp kućica i prikolica, mobil homeova, kampera, metalnih brodskih kontejnera, kiosk kućica, pa i svih vrsta plovila, neregistriranih i napuštenih vozila i drugih izvedenica svega spomenutoga.


Foto Mladen Trinajstić


– Ne želimo niti ćemo dopustiti da nam se u okolici Malinske događa ono što se, vidimo to svi, već neko vrijeme događa na krčkom polju Kimpi, a posebice na Piciku, »divljem« naselju koje je u sličnim okolnostima niknulo na području grada Krka, s prostornim »učincima« kojima nadležna inspekcijska tijela, nažalost, već predugo ne uspijevaju učiniti ništa smisleno, niti učinkovito – kaže nadalje Kraljić, najavljujući pojačani angažman općinskih službenika.


Poljoprivredni redar


– Tu posebice računamo na poljoprivrednog redara kojeg je lokalna uprava upravo s ciljem provođenja odredbi spomenute »poljoprivredne odluke« nedavno uposlila.


U maslinicima, na pašnjacima, odnosno na livadama, poljima i drugim poljoprivrednim rudinama neće se dozvoliti stvaranje vikend naselja niti bilo kakvih oblika sezonskog stanovanja, a s ciljem kojeg se gotovo pa u pravilu takvi objekti postavljaju ili grade.


Činjenica jest da na pravim poljoprivrednim površinama, onima gdje se naši ljudi uistinu bave takvom djelatnošću, kamp prikolica, kontejnera i drugih sličnih nastambi nema pa nam to daje i dodatni motiv da zaustavimo one koji takvu praksu sad uvode ili joj se tek planiraju prikloniti – zaključuje Kraljić.


Od načelnika smo doznali i da će općinski službenici posebnu pažnju pokloniti sličnim pojavama koje se sve češće vide i na šumskom zemljištu, a u kojemu se kane angažirati sa za to zemljište nadležnim državnim tijelima i službama. U lokalnoj su upravi uvjereni da će njihova postupanja biti učinkovita.


U tome im, kažu, na raspolaganju stoje i mjere prevencije i upozoravanja, koje već poduzimaju, ali i one povezane sa sankcioniranjem kršitelja važećih općinskih akata.


Tako doznajemo i da »općinarima« važeća Odluka omogućava naplatu novčanih kazni, koje u nekim slučejevima dosižu svotu od čak 1.327 eura (nekadašnjih 10 tisuća kuna) za one koji svojim postupcima na poljoprivrednom zemljištu počine neki od prekršaja povezanih s postavom, izgradnjom ili pak parkiranjem objekata kojima ondje nije mjesto.