Lokalni izbori

U Cresu na izbore ide šest lista i čitan niz “prebjega” i “preobraćenika”

Walter SalkovićCRES – Nakon što su objavljene kandidature za predstojeće lokalne izbore, Cresane su više zanimale liste za Gradsko vijeće nego kandidati za gradonačelnika, jer je tu manje-više sve bilo poznato. Očekivalo se da aktualni gradonačelnik Kristijan Jurjako neće pokušati osvojiti četvrti mandat, već će se ispred koalicije predvođene SDP-om kandidirati njegov zamjenik Marin Gregorović. Kao i prije četiri godine, za čelo Cresa natječu se HDZ-ova Sanja Tomić i nezavisni Marčelo Damijanjević, a donekle novo ime na lokalnoj političkoj sceni je Đanino Sučić iz Unije Kvarnera. Sanja Tomić protekla je dva mandata gradska vijećnica, Damijanjević je vijećnik više od dva desetljeća, a proteklih 12 godina predsjednik Vijeća.


Sučić je protekla četiri mandata bio član Županijske skupštine, neko vrijeme i njezin potpredsjednik, pa nije bio previše uključen u lokalnu politiku.


Sva četiri kandidata za gradonačelnika ujedno su i nositelji kandidacijskih lista za Gradsko vijeće, a osim njih još su dvije stranke samostalno istaknule liste, Akcija mladih i Domovinski pokret. Gregorović predvodi koaliciju SDP-PGS-HSS-IDS-HSU čija se lista najmanje promijenila u odnosu na prošle izbore, čak je pet istih kandidata. Pridodati im treba i dva IDS-ovca koji su se priključili ovoj koaliciji, a na prošlim izborima ta je stranka izašla samostalno. Ostale liste koje su već izlazile na lokalne izbore imaju po četiri »stara« kandidata, a posebno su zanimljivi oni koji su u međuvremenu promijenili političku opciju. HDZ je s Hrastom i Hrvatskim suverenistima formirao listu »Forteca« na kojoj ima i nekoliko nezavisnih kandidata, a ističu se imena »povratnika« Sergia Grbina i dr. Lidije Pohel, potom Marko Kaštelan koji je na prošle izbore izašao na nezavisnoj listi Marčela Damijanjevića, te Anđelko Petrinić, bivši pomoćnik ministra mora. Marčelo Damijanjević na svoju je nezavisnu listu privukao Patrisa Salkovića koji je na prošle izbore išao kao član Hrasta, ali i Damira Kučicu koji je bio kandidat Akcije mladih. Akciji mladih, koju na ovim izborima vodi Natalija Marelić Tumaliuan, priključila se umirovljenica Jadranka Blatt, nekad članica SDP-a i zamjenica gradonačelnika Jurjaka. Na prošle je izbore izašla s vlastitom nezavisnom listom i ušla u Vijeće, a ovom je prilikom odlučila podržati AM kao kandidatkinja na posljednjem mjestu. Akciji mladih pridružio se još jedan kandidat s nekadašnje liste Jadranke Blatt, Denis Vranković.
Prvi put se na lokalnim izborima pojavljuje Unija Kvarnera koju predvodi Đanino Sučić. Većinom su na njoj bivši članovi HNS-a i HSLS-a, ali i Katarina Vitić koja se na prošlim izborima natjecala na listi Jadranke Blatt. Potpuna je nepoznanica javnosti bila lista Domovinskog pokreta na čelu s Emanuelom Lancom, mahom sastavljena od novih imena u javnom životu grada, osim Đanija Lelekovića koji je na prošlim izborima bio kandidat IDS-a. Ovaj put svi su predlagači pazili na ravnopravnost spolova te im je odnos žena i muškaraca 6:7, a u slučaju liste Marčela Damijanjevića čak 7:6, s time što su tu žene većinom u donjem dijelu liste. Malo su pretjerali u Akciji mladih kod kojih je 8 žena, dakle nešto više od zakonom dopuštenog postotka.