Blago pod površinom Kvarnera

U Creskom muzeju postavljena izložba o mekušcima u kvarnerskom podmorju

Walter SalkovićCRES – Gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka »Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju« postavljena je u Creskom muzeju, a nakon otvaranja mogla se pogledati uz stručno vodstvo autorice izložbe Milvane Arko-Pijevac.


Na izložbi je prikazana biologija i ekologija mekušaca, njihova rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području s isticanjem važnosti ove skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i važnosti u kulturi čovjeka, od prehrane, korištenja kao platežnog sredstva do značaja u religiji, umjetnosti i posebno danas u medicini. Izložbom se nastoji pridonijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ova desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030.


Autor ambijentalne glazbe koja prati izložbu je Lado Bartoniček, a multimedijskih sadržaja Borut Kružić. Fotografije izloženih predmeta i eksterijera snimio je Marko Valjak, dok je Marinko Babić autor fotografija mekušaca u prirodnom ambijentu. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i TZG-a Cresa, a može se pogledati do kraja srpnja.