Put do okusa Krka

TZ Krka priređuje zanimljivu edukativnu radionicu namijenjenu ugostiteljima

Mladen Trinajstić

Foto TZ Krk

Foto TZ Krk



Ocjenjujući da je pred svim krčkim turističkim djelatnicima i ugostiteljima uzbudljivo razdoblje koje će obilježiti novi smjer razvoja gastronomske ponude Kvarnera, predstavnici Turističke zajednice Grada Krka osmislili su i organizacijski priredili zanimljivu edukativnu radionicu namijenjenu ugostiteljima.


– Promotivna kampanja “Travel to Taste Krk – Put do okusa Krka” već je u svojim prvim izdanjima potvrdila koliko je snažna poveznica između lokalne gastronomije i doživljaja destinacije, rekla je predstavljajući nam spomenuti program Ivana Kovačić, direktorica spomenute Gradske ustanove u turizmu.


Ove godine ponovno ju pokrećemo, uoči 2026. godine kada će Kvarner ponijeti titulu Europske regije gastronomije. Travel to Taste Krk donosi fokus na lokalne proizvode, proizvođače, ugostitelje i gastronomske priče koje čine identitet našeg prostora – sve s ciljem osnaživanja gastronomske ponude grada i otoka Krka, objašnjava nam naša sugovornica.





Dodjela prestižne titule “European Region of Gastronomy” potvrđuje sve veći značaj koji regija Kvarnera ima na karti europske gastronomije.


Ovaj projekt, koji uključuje obrazovanje, održivost, zaštitu lokalne baštine i jačanje suradnje među dionicima, otvara nova vrata za promociju, edukaciju i gospodarsku vidljivost svih uključenih.


Cilj je stvoriti platformu koja će objediniti sve najbolje iz naše ponude – od tanjura do tradicije, govori nadalje Kovačić. Radionica će se održati u ponedjeljak, 28. travnja, s početkom od 18 sati na OPG-u Magriž u Lakmartinu, nastavlja naša sugovornica upućujući poziv svim krčkim ugostiteljima zainteresiranim za širenje svojih znanja i vidika po pitanju sljubljivanja hrane i vina otoka Krka da se čim ranije uključe u ovaj zanimljiv i koristan program.



Radionica je namijenjena svim ugostiteljima s područja grada Krka, a broj mjesta je ograničen, stoga preporučamo prijavu u što kraćem roku, nastavlja Kovačić ističući da svi koji se žele uključiti u to događanje prijave odrade putem poveznice dostupne na mrežnim stranicama Tursitičke zajednice Grada Krka.


Za dodatne informacije može nas se kontaktirati putem e-maila na [email protected] ili telefonski na +385 (0)51 221 414, završava Kovačić.


U prvom dijelu radionice doc.dr.sc. Žarko Stilin kratko će predstaviti aktivnosti Udruženja Kvarner Wines, uključujući međunarodni festival WineRi, projekte Kvarner Wine Trophy i Kvarner Wines Route te oznaku kvalitete Kvarner Wines.


Naglasak je na promociji vina od autohtonih kvarnerskih sorti poput žlahtine, sansigota i belice, kao i spajanju vina s regionalnim jelima i proizvodima kroz snažan narativ koji priča priču o prostoru, ljudima i tradiciji.


U drugom dijelu slijedi stručno vođena radionica sljubljivanja hrane i vina pod vodstvom sommeliera Josipa Oriškovića. Uz svaki slijed jela poslužit će se vina kvarnerskih vinara s otoka Krka.


Polaznici će imati priliku naučiti više o tehnikama kombiniranja aroma, okusa i tekstura – sve s ciljem podizanja razine ponude u vlastitim objektima.