NAPOKON RADOVI

Tri dizala u krčkom Domu zdravlja do kraja godine

Mladen Trinajstić

Prema riječima dr. Vladimira Mozetiča, ravnatelja Doma zdravlja PGŽ-a, sad već pokrenutim projektom instalirat će se dvije vertikalno-podizne platforme, kao i jedna »kosa«, stubišna platforma, nužna za prilaz zoni RTG-a u Domu zdravlja u KrkuKRK – Iako s blagim kašnjenjem u odnosu na u siječnju prošle godine iskazana uvjeravanja ili kako ih je župan Zlatko Komadina tad nazvao – »garancijama« da će do konca 2021. godine u krčkoj ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije biti ugrađena dizala, početkom ove godine u spomenutom su se zdravstvenom kompleksu napokon počeli oživotvorivati snovi svih teže pokretnih otočana.


Proteklih je dana, naime, ondje konačno krenula instalacija prvog od čak triju potrebnih dizala za nesmetano kretanje tom poprilično nefunkcionalno projektiranom pa tako i izgrađenom zgradom. Zahvaljujući njima će sve one teže pokretne osobe u Domu zdravlja (a kojeg upravo takvi pacijenti najčešće i moraju posjećivati) u skorijoj budućnosti tako konačno moći svladavati sve one na put im stavljene arhitektonske barijere te se »probiti« do ordinacijskih prostorija svojih liječnika.


Kako nam je jučer rekao dr. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a, sad već pokrenutim projektom planirano je izgraditi, odnosno ondje u konačnici instalirati dvije vertikalno-podizne platforme, kao i jednu »kosu«, stubišnu platformu, nužnu za prilaz zoni RTG-a.


Osigurana sredstva
– Tijekom 2021. godine za to su osigurana sredstva od Primorsko-goranske županije, jedinica lokalne samouprave s otoka Krka, ali i privatnih donatora čijim je izdvajanjima osiguran novac potreban za izgradnju vertikalno-podizne platforme u zoni »stubišta 1«. U studenom prošle godine spomenuti su radovi ugovoreni s izvođačima te je trenutno u tijeku realizacija ugradnje prve od triju planiranih podiznih platformi – nastavio je ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a, napominjući i da je očekivani dovršetak zahvata prvi kvartal ove godine. Preostale dvije platforme, dakle one vertikalno-podizne koja će se ugraditi u zoni »stubišta 2« kao i kose, stubišne platforme nužne za prilaz zoni RTG-a, realizirat će se do konca 2022. godine, zaključio je naš sugovornik.


Podsjetimo, u siječnju prošle godine tadašnji čelnik otočne građevinske kompanije GP Krk Josip Purić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić ravnatelju Mozetiču simbolično su uručili čekove, svaki s po sto tisuća kuna vrijednom donacijom namjenski usmjerenom opremanju krčkog Doma zdravlja dizalima. Hvale i pažnje vrijednom činu kojom su krčki građevinari i predstavnici Gradske uprave tad formalno pokrenuli donatorsku kampanju posvjedočio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji nije skrivao da će i regionalna uprava, baš kao i županijska zdravstvena ustanova u čijem je vlasništvu taj objekt, operativno, ali i financijski pridonijeti čim skorijem rješavanju problema na koji su otočani dugo ukazivali. Tad smo doznali i da će za rješavanje spomenutih »komunikacijskih izazova« biti potrebno osigurati čak 1,2 milijuna kuna.


Najava prosvjeda


Malo prije toga, pred krčkim Domom zdravlja najavljivao se i prosvjed predstavnika i članova Udruženja invalida kvarnerskih otoka koji su na taj način željeli ukazati na problematiku neprohodnosti te krajnje nefunkcionalne zgrade »urešene« silnim stepeništima i (polu)katovima. Zbog najave da se s ulaganjima u ugradnju liftova kreće u najskorijem mogućem roku, spomenuti prosvjed na koncu nije održan, a sad konačno pokrenuti radovi na ugradnji prvog od triju ondje najavljenih dizala, odnosno hidrauličnih rampi, u prilog idu očekivanju da za prosvjedne akcije te vrste neće biti potrebe ni u budućnosti.


Spomenuto udruženje također je, s namjerom poticanja odgovornih na rješavanje problema s kojima su ondje njihovi članovi, ali i svi ostali teže pokretni pacijenti suočeni već desetljećima, svojevremeno pokrenulo i potpisivanje peticije za ugradnju dizala. Peticiju je u samo nekoliko tjedana tada potpisalo više od 650 otočanki i otočana.