Upis u registar

Tradicijska zavjetna procesija Rapski križi dobila status nematerijalnog kulturnog dobra

Lucian Borić

Procesija okupljanjem vjernika iz svih sedam župa homogenizira zajednicu otoka Raba, prenoseći lokalni, vjernički, religijski, duhovni i kulturni identitet, a održava se kontinuirano posljednje nedjelje u travnju još od 11. stoljećaRAB – Nakon što je prošle godine Grad Rab uputio Ministarstvu kulture i medija prijedlog za upis tradicijske zavjetne procesije Rapski križi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Rapski križi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra te su se kao takvi i službeno našli na Listi zaštićenih kulturnih dobara. Riječ je o zavjetnoj marijanskoj hodočasničkoj procesiji koja se kontinuirano održava od 11. stoljeća, s pridruženom pobožnošću Gospi Rapskoj s kojom su ujedinjeni u procesiji nošenja čudotvorne ikone iz crkve sv. Andrije do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije od sredine 16. stoljeća.


Procesija okupljanjem vjernika iz svih sedam župa homogenizira zajednicu otoka Raba, prenoseći lokalni, vjernički, religijski, duhovni i kulturni identitet. Rapske župe i njezini vjernici, koji svake posljednje nedjelje u travnju moleći i pjevajući pobožne pjesme predvođeni križem hodočaste do crkve UBDM, gdje se održava sveta misa zahvalnica, zajedno s benediktinskim samostanom sv. Andrije Apostola nositelji su procesije kojom zazivaju za zdravlje, mir i blagostanje, a zajedno s Krčkom biskupijom i Gradom Rabom na ovaj način održavaju i čuvaju vrijednu tradiciju, kao specifičnu praksu gradnje lokalnog identiteta.


Iz Grada Raba poručili su da se vesele nadolazećim Rapskim križima koji će se zahvaljujući višestoljetnom kontinuiranom održavanju, brojnosti uključenih vjernika i njihovom zajedništvu te svečanom tonu, prvi put u svojoj povijesti održati kao nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.