Sigurnosno pitanje

Terasa lošinjskog restorana na kojem se prije tri godine dogodilo ubojstvo ovaj put nije dobila dozvolu za rad

Bojan Purić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Temeljem sigurnosne procjene, u ovogodišnji raspored nije uvrštena terasa tvrtke Plavo more na kojoj se 2017. dogodilo ubojstvo. Usvojena je odluka o izradi UPU-a područja kraj aerodroma te izmjenama UPU-a ČikataNakon dvije internetske sjednice, Gradsko vijeće Malog Lošinja ponovo se sastalo uživo, pa su vijećnici odradili »puno radno vrijeme« s aktualnim satom i 28 točaka dnevnog reda.


Kada je na red došao raspored ugostiteljskih terasa za ovu godinu, gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da na temelju sigurnosne procjene nije uvrštena jedna od terasa. »Tvrtka ‘Plavo more’ izostavljena je, kako je rečeno, iz sigurnosnih razloga, temeljem mišljenja Unije zajednica Albanaca. Znači li to da Lošinj nije siguran grad? Pogotovo zato što u tom objektu rade samo žene, a muški su odselili«, upitao je Dubravko Devčić s vlastite neovisne liste. Naime, u kolovozu 2017. godine eskalirale su već postojeće tenzije između dvije grane iste obitelji, s restoranima jednim do drugoga, a pritom se dogodilo ubojstvo. »Za mene je to dovoljno da postupimo oprezno. Unija zajednica Albanaca ponovo napominje da je na toj terasi situacija rizična«, obrazložila je Kučić, a podršku su joj dali Andrino Maglievaz (IDS) i predsjednik Vijeća Elvis Živković (HNS), dok Branko Domac (PGS) smatra da mišljenje nacionalne manjine ne bi trebalo biti mjerodavno za sigurnost, već mišljenje policije. Na kraju rasprave, prilikom glasanja, protiv je bio samo četverac s Devčićeve liste, dok su sve ostale opcije u Vijeću bile za predloženi raspored terasa.


Izrada UPU-a


Raspored štandova, kiosaka i sličnih objekata usvojen je jednoglasno, iako je u odnosu na predloženi tekst dodan prijedlog Marija Kamalića (HSS) da se na terasi već nekoliko godina zatvorenog hotela Apoksiomen dozvoli i prodaja izvornih otočnih suvenira, a ne samo bižuterije.
S jednakim rezultatom glasanja kao i raspored ugostiteljskih terasa, usvojena je odluka o početku izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) sportsko-rekreacijskog područja kraj aerodroma te odluka o izmjenama i dopuna UPU-a Čikata. U raspravi o sportsko-rekreacijskoj zoni, Devčić je kazao da u tekstu »ne piše ništa konkretno, a da određeni ljudi već znaju što će tamo biti, a ostali ne«. Gradonačelnica Kučić je odgovorila da ne shvaća zašto se polemizira o samoj odluci o početku izrade UPU-a, kad zato postoji kasnija javna rasprava.
Andrino Maglievaz nadovezao se komentarom da »ne vidi da je prostornim planovima dosad napravljeno nešto što ne izgleda kako treba«.


Zagađeno more


Na aktualnom su satu u prvom planu bili problemi s otpadom, a povela se i rasprava o kanalizaciji na Iloviku – Dubravko Devčić tvrdi da je nakon radova, prema neovisnoj analizi, more drastično zagađeno, pa se javljaju zdravstveni problemi kod kupača. Direktor Kruljac odgovorio je da je kanalizacijski ispust na 500 metara od obale i na dubini od 40 metara, pa zbog razlika u gustoći i temperaturi nije moguće da otpadna voda ispliva, već mogući izvor problema vidi u brojnim plovilima preko ljeta. Đurđica Šimičić (HDZ) zatražila je da se od prijevoznika Arrive zatraži da vrati puni raspored autobusnih veza Lošinja s Rijekom, nakon što je on sveden samo na jednu, ranojutarnju.


Kamere za nadzor – smeća


Na aktualnom su satu istaknuti su problemi s otpadom, s obzirom da je posljednjih mjeseci gotovo svakodnevna pojava razbacano kućno smeće kraj kontejnera, umjesto u njima. Na većini kontejnera za mješoviti otpad postavljeni su tzv. otpadomjeri, koji se mogu otvoriti jedino elektronskim očitavanjem kartice. U planu je da se na temelju broja otvaranja kontejnera ubuduće naplaćuje odvoz smeća, no to još nije uvedeno. U međuvremenu, odbačene vrećice na meti su galebova, pasa, mačaka i štakora, koji ih trgaju i čeprkaju po sadržaju, pa nastaje nered. Raspravljalo se o mogućnostima sankcioniranja neodgovornih građana, a direktor Komunalnih usluga Cres-Lošinj Neven Kruljac i gradonačelnica najavljuju postavljanje kamera za videonadzor na stupovima javne rasvjete