NASTAVAK TRADICIJE

Susret sopaca i folklora otoka Krka: Mlade snage pokazale što znaju

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Ove se godine u vještini svojih izvedbi ogledalo šest parova mladih sopaca u dvije dobne kategorije te jedan par u mješovitoj međugeneracijskoj kategoriji, dok je umijeće kanta predstavio samo jedan par koji su činili Luka Perlić i Antonio JurešićPINEZIĆI – Prva subota u srpnju već je dulje od tri desteljeća dan okupljanja svih krčkih mladih sopaca i pjevača, odnosno kantura i kanturica pučkih pjesama. U sjedištu Udruge sopaca otoka Krka smještenom u Pinezićima, u ugostiteljskom objektu Sopele toga se dana, već tradicionalno, održava Susret sopaca i folklora otoka Krka – natjecateljska manifestacija koja je ove subote doživjela svoje 34. izdanje. Ta manifestacija izrasla je u jedno od najatraktivnijih folklornih događanja Bodulije koje, osim sudionika – brojnih mladih sopaca, kantura i kanturica te tancura i tancurica sa svih strana otoka Krka, ne propuštaju niti na tom otoku i danas brojni ljubitelji sopnje i kanta po domaću.


Osjećaj zajedništva


Susret je i ove godine okupio i predstavio sve one najbolje od najboljih iz redova mladih snaga krčkih foklornih i kulturno-umjetničkih društava. Bila je to prava prigoda da se na jednom mjestu vidi, čuje, pogleda i osjeti sve što je tijekom posljednjih dvanaest mjeseci postignuto u radu s mladima, a čemu su, na zadovoljstvo čuvara otočne glazbene baštine, i nadalje posvećeni brojni otočni njegovatelji, promicatelji i »prenositelji« pučkih običaja, glazbe i cjelokupnog kulturnog nasljeđa našega kraja.


Mladi sopci, kanturi i tancuri koji iz godine u godinu stasaju u svim krčkim mjestima, nekima od kojih je ovo bio i premijerni javni nastup, osim što se na tom susretu natječu u umješnosti izvođenja tradicionalne glazbe svoga otoka, ujedno se međusobno upoznaju i zbližavaju, pridonoseći osjećaju zajedništva koji već stoljećima na okupu drži otočnu zajednicu koja ne zaboravlja niti zapušta svoje korijenje.


UNESCO-va zaštita
Najzanimljiviji dio programa svakako je i ovog puta bilo natjecanje mladih sopaca. Ove se godine u vještini svojih izvedbi ondje ogledalo šest parova mladih sopaca u dvije dobne kategorije, a nastupio je i jedan par u mješovitoj međugeneracijskoj kategoriji. Također svoje su umijeće spremno predstavili i kanturi, ovog puta tek njihov jedan par koji su činili Luka Perlić i Antonio Jurešić. Gosti programa bili su članovi FD-a Poljica i KD-a Kornić. Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane te da se i za iduće generacije očuva ovaj vrijedan i umnogome specifičan hrvatski tradicijski glazbeni izričaj, ustvrdio je na otvorenju smotre krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, podsjetivši da su upravo krčki folkloraši, ponajprije sopci i kanturi, među najaktivnijim čuvarima i promicateljima dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja koje je proglašeno kulturnim dobrom i stavljeni pod UNESCO-vu zaštitu vrednota nematerijalne baštine čovječanstva. Susret su podržala ministarstva kulture, regionalnog razvoja i fondova EU-a, PGŽ, sve jedinice lokalne samouprave otoka Krka, a događanje je i ove godine pokroviteljsku podršku uživalo i od hrvatskog povjerenstva UNESCO-a, HUZIP-a i HDS-ZAMP-a te HGU-a PGŽ-a.


Najbolji par Bajčić – Perlić


Žiri u čijem su sastavu bili Klaudije Dunato, Saša Popović i Dorijan Polonijo, u konkurenciji sopaca starih do 16 godina najboljim parom ocijenio je Dina Bajčića i Luku Perlića. Dvije druge nagrade dobili su Dino Bajčić i Ivan Bogović te Andrija i Mavro Dobrinčić. Tri para sopaca podijelila su treće mjesto, i to Ivan i Mavro Dobrinčić, Dominik Feretić i Ivan Antončić te Jan Kosić i Franko Jurešić.