Interpretacijski centar maslinarstva

Stari toš priča stoljetnu priču o životu Punta i njegovih maslinika

Mladen Trinajstić

Da Interpretacijski centar maslinarstva Stari toš zaživi »pravo po krčki« osigurali su sopci / Foto : MLADEN TRINAJSTIĆ

Da Interpretacijski centar maslinarstva Stari toš zaživi »pravo po krčki« osigurali su sopci / Foto : MLADEN TRINAJSTIĆ

Čak 85 posto od gotovo 900 tisuća kuna uloženih u obnovu kompleksa namaknuto je bespovratnim novcem europskog »Interreg« programa, kazao je Daniel Strčić, načelnik Općine PunatPUNAT – Prigodnom svečanošću kojoj su nazočili mnogi Puntari, ali i prijatelji tog slikovitog krčkog mjesta, jučer je i službeno otvoren novouređeni Interpretacijski centar maslinarstva – Stari toš. Uređen i suvremenim prezentacijskim alatima »oboružan«, u već godinama obnavljanom interijeru objekta koji datira još s početka 19. stoljeća, novi atraktivan, ali i poučan sadržaj turističke ponude Punta svoja je vrata sad napokon otvorio u povodu netom započetog, 25. izdanja Dana maslina – manifestacije kojom Puntari predstavljaju i promoviraju svoje maslinarstvo i maslinare, s razlogom prepoznate kao proizvođače jednog od ponajboljih i najcjenjenjih esktra djevičanskih maslinovih ulja u našoj zemlji. Interpretacijski centar maslinaratva predstavili su puntarski općinski načelnik Daniel Strčić i Branko Karabaić, direktor TZO-a Punat. Uređen je u građevini koju se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na području otoka Krka, vrijednom primjeru pučke gospodarske arhitekture. Taj je objekt još 2002. godine Ministarstvo kulture zaštitilo kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro.


E, kad bi toš propričao... / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

E, kad bi toš propričao… / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


 


Oživjeli toš


– Nekorišten od 50-ih godina prošlog stoljeća, stari je toš polako postajao sve derutnijim i zapuštenijim da bi, ne tako davno, zahvaljujući uključenju Općine Punat u prekogranični, slovensko-hrvatski projekt »Kras’n’krš«, ideja njegove obnove i revitalizacije dobila snažan vjetar u leđa, uz ostalo i u financijskom smislu, predstavio nam je Strčić. Načelnik je pritom napomenuo da je čak 85 posto od gotovo 900 tisuća kuna uloženih u obnovu kompleksa namaknuto upravo bespovratnim novcem tog europskog, odnosno »Interreg« programa. Projektnu dokumentaciju uređenja Starog toša izradio je riječki arhitekt Nenad Kocijan koji je, tijekom radova koje je izvodila omišaljska tvrtka Marvel Corp, ondje provodio ujedno i stručni nadzor. Za nadzor od strane Ministarstva kulture, odnosno nadležnog Konzervatorskog odjela u Rijeci zadužena je pak bila Andrea Manzoni, magistra povijesti umjetnosti i kulturne antropolgije, inače Puntarka, koja je, zajedno s Kocijanom, svojim znanjem i stručnošću pridonijela da se revitalizirani Stari toš, uz ostalo i korištenjem suvremenih interpretacijskih alata i tehničkih uređaja, danas vrati svojoj izvornoj, maslinarskoj, ali i interpretativnoj namjeni.


Tko želi učiti o maslinama u ovom Centru, to može / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Tko želi učiti o maslinama u ovom Centru, to može / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
 


Maslina je kraljica


Obraćajući se okupljenima na svečanosti koja je u taj, prostorom neveliki, ali sadržajima bogat prostor privukla brojne mještane »najmaslinarskijeg« krčkog lokalnog središta, arhitekt Kocijan napomenuo je da mu je bilo zadovoljstvo i čast pridonijeti vraćanju sjaja, ali i života objektu čija se velebnost ne ogleda u nekim posebnim arhitektonskim dosezima, već ponajprije u njegovoj jednostavnosti i elementima koji svjedoče vjekovnom suživotu žitelja tog dijela otoka Krka s prirodom, ponajprije s maslinom. Spomenimo i da je za glazbeni program, kojim je uljepšana svečanost otvorenja Interpretacijskog centra maslinarstva Stari toš (na čijem se katu mjesta našlo i za nekoliko društvenih prostorija), zadužena bila klapa Rašketa, a uz njih i domaći sopci. Pozdravne su riječi u ovoj prigodi okupljenima uputili i predstavnici TZ-a Kvarnera i TZ-a otoka Krka, koji su se složili u konstataciji da će novouređeni Stari toš biti vrijedan doprinos turističkoj ponudi Punta, ali i cijelog otoka Krka.


 Novi život starog toša / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Novi život starog toša / Snimio M. TRINAJSTIĆMještani tog otočnog lokalnog središta i u narednim će danima imati priliku razgledati novouređeni maslinarski interpretacijski centar, tim više što se u nastavku tjedna, a u sklopu već spomenutih Dana maslina, u Puntu planira više stručno-edukativnih izlaganja i predavanja namjenjenih upravo maslinarima.


Naravno, maslinama i maslinovom ulju posvećena će narednih tjedana biti i gastro ponuda brojnih ugostiteljskih objekata Punta, a svi koji narednih dana ne budu imali posla oko branja ploda oko kojeg se sve u Puntu oduvijek vrti, višak energije imat će priliku »ispucati« u sportsko-rekreacijskim manifestacijama koje su za ovu prigodu osmislili vrijedni domaćini iz puntarske turističke zajednice.


 Ovako to ide / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Ovako to ide / Snimio M. TRINAJSTIĆ