Sastanak

Stanovnici Unija traže bolju povezanost. Županija im dala podršku

Bojan PurićRIJEKA – Niz tema pod zajedničkim nazivnikom poboljšanja kvalitete života stanovnika otoka Unija bio je, prema priopćenju koje je naknadno uputio županov ured, na dnevnom redu sastanka predstavnika Vijeća Mjesnog odbora Unije s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i suradnicima u Rijeci.


Predsjednik mjesnoga vijeća Robert Nikolić i njegov zamjenik Žarko Mrkobrada zanimali su se za prije deset godina pokrenut projekt »Unije – samoodrživi otok«, na što je Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner, govorio o pripremama za izgradnju solarne elektrane na Unijama. Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a, predložio je uključenje Vedrana Kružića, ravnatelja Regionalne razvojne agencije Prigoda u projektni tim, za područje stanogradnje za one koji bi se odlučili živjeti na Unijama. Istaknuta je i potreba za uspostavljanjem suradnje s Krčkom biskupijom, koja je vlasnica dvije trećine otočnoga zemljišta.


Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a, rekla je da je na Gradu Malom Lošinju – kojemu Unije upravno pripadaju – da preuzme postupak izvlaštenja na nekretninama u području letjelišta, kako bi one postale vlasništvo Grada, a potom da se obnovi zračna povezanost Unija s Lošinjem i drugim zračnim lukama. Milošević je najavila da će sve potrebne dokumente ustupiti na korištenje Gradu Malom Lošinju.
Bilo je riječi i o uvođenju nove trajektne linije Mali Lošinj – Susak – Unije, namijenjene prije svega opskrbi otoka, kao i o dolasku brodova boljih maritimnih karakteristika na postojeću pomorsku liniju. Županija je najavila da će podržati Unijane u tim zamislima i zatražiti djelovanje od Agencije za obalni linijski pomorski promet. Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj, stoji u priopćenju, Županija će uputiti dopis da se lukobran u unijskoj luci poploči kamenim pločama.


Otok Unije, prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, temeljenim na jesenas obavljenom popisu, broji 64 stanovnika, što je 24 manje u odnosu na podatke iz popisa obavljenoga 2021. godine.