498. izdanje

Spoj prošlosti i sadašnjosti. Krčka Lovrečeva i ovaj put donosi pregršt zbivanja

Mladen Trinajstić

Od danas do srijede, 10. kolovoza Krčki će sajam biti mjesto susreta i trgovanja lokalnim tradicijskim proizvodima i rukotvorinama, ali i mjesto prezentacije ponude lokalnih proizvođača te bogate otočne kulturne i tradicijske baštineKRK – Krčki sajam iliti Lovrečeva prvi se put održao još daleke 1524. godine, a oduvijek je u naš grad privlačio brojne posjetitelje. Osnovni cilj manifestacije, koju zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Krka i Grad Krk, u suradnji s udrugama i ostalim partnerima, nije se tijekom stoljeća mnogo promijenio. Danas, kao i nekad, sajam koji se održava od 8. do 10. kolovoza mjesto je susreta i trgovanja lokalnim tradicijskim proizvodima i rukotvorinama, ali i mjesto prezentacije ponude lokalnih proizvođača te bogate otočne kulturne i tradicijske baštine, rekla je najavljujući skorašnje izdanje te velike, moglo bi se reći i »glavne« krčke turističke manifestcije Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka.


Na Kamplinu – povijest


– U namjeri da održimo kontinuitet ove dugovječne manifestacije, na nekoliko različitih lokacija u gradu Krku odlučili smo nastaviti čuvati njezin prvotni motiv – sajmeno trgovanje tradicionalnim i etno proizvodima malih proizvođača i OPG-ova s područja grada i otoka Krka, ali i čitave Hrvatske, nastavila je Kovačić predstavivši da će i ove godine, kao i svih proteklih ljeta, program na Trgu Kamplin biti obojen poviješću. Oživljavanje krčke prošlosti omogućit će knezovi Krčki Frankopani u društvu brojnih gostiju, a njima će se u prezentiranju povijesti pridružiti i članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenata, polaznici Dramskog studija Frankopan iz Krka te članovi krčkog Streličarskog kluba Maura Kal. Na najpitoresknijem gradskom trgu, podno zidina Frankopanskog kaštela, bit će izložena srednjovjekovna viteška oprema, a ondje će se održavati i kraći igrokazi, skečevi, viteške borbe, radionice za djecu te demonstracije viteških znanja i vještina. Samo otvaranje Lovrečeve donijet će povijesnu povorku i koncert Ansambla Audiatur kojem je zadaća, koristeći zavodljivi instrumentarij, dočarati jedinstvenu atmosferu srednjeg vijeka, objašnjava nam predstavnica organizatora već 498. izdanja Krčkog sajma.


Na rivi – zabava


Zabavni dio manifestacije odvijat će se u večernjim satima na Krčkoj rivi, a ove godine za odličnu atmosferu i još bolje raspoloženje žitelja i posjetitelja tog otočnog grada pobrinut će se Gustafi, Night Express, Matija Cvek & The Funkesnteins, Infinity Band, Supercover Band i Vanna, dok će oni željni istraživanja moći sudjelovati u besplatnim tematskim vođenjima krčkom starogradskom jezgrom (na hrvatskom, poljskom i njemačkom jeziku) te tako upoznati mnoge zanimljivosti i crtice iz života knezova Krčkih Frankopana kao najslavnijih stanovnika grada Krka.


Noviteti
Jedan od noviteta ovogodišnjeg Krčkog sajma, također kroz tematiku vraćanja u prošlost, bit će disco plesni podij koji će biti »uspostavljen« na parkingu nasuprot krčkoj Robnoj kući, otkrila nam je Ivana Kovačić. Glazbeni hitovi, kreativne dekoracije i odlična atmosfera čekaju tako posjetitelja »Diska Mediteran« koji će se ondje premijerno odvijati pod producentskom palicom organizatora Velvet Festivala! Novina će biti Sunset Street Food Festival koji će se od 8. do 15. kolovoza odvijati na prostoru Ribarskog mula krčke luke. Food Festival održavat će se za vrijeme Krčkoga sajma te prvih dana Krčkih jedara, a od četvrtka do subote (11. do 13. kolovoza) na spomenutom će lokalitetu posjetitelji osim u iću i piću moći uživati i u glazbenom programu koji uključuje glazbu 80-ih, RnB mashup i nastup Loose 4 benda. Posjetitelji festivala moći će degustirati tuna steak, gulaš od hobotnice, srdele ili pak probati neki od ukusnih burgera, uz nezaobilanu ponudu osvježavajućih ljetnih pića.