Rapsko odlagalište

Sorinj uspješno saniran, papiri za sortirnicu već spremni

Hrvoje Hodak

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Radovi na sanaciji završeni su 5. veljače, a 16. ožujka ishođena je uporabna dozvola. Na ovo odlagalište otpad se odlagao od 1969. do 2018., kada je zatvorenoU povodu završetka projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada »Sorinj«, jučer je održana online konferencija za medije na kojoj su, uz zamjenika gradonačelnika Raba Denisa Deželjina i predstavnicu tvrtke Maxicon, koja je upravljala projektom, Valentinu Habdija Žigman, sudjelovale i predstavnice Fonda za zaštitu okoliša Ana Milutin i Iva Jandriček.


Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 24.778.893 kune, od čega su 22.381.393 kune osigurane iz Kohezijskog fonda EU-a (85 %), 10 % od Fonda, a preostali iznos financirao je Grad Rab.


Deželjin je izrazio zadovoljstvo uspješnim privođenjem kraju ovog projekta važnog za čitav otok Rab. – Ovo je bilo područje koje je dugi niz godina predstavljalo velik problem u rapskom okolišu i prijašnje su gradske uprave više od desetak godina samo pomicale rokove do kojih se obvezuju pripremiti dokumentaciju i ishoditi dozvolu za sanaciju, ali se to nije ostvarivalo.
Nakon što smo 2018. ishodili dozvolu, hvatajući, doduše, uvijek posljednje rokove, sada, na kraju same provedbe možemo reći da smo projekt uspješno i u zadanim rokovima dovršili, rekao je Deželjin zahvalivši svima koji su pomogli u pripremi i u provedbi projekta, tim više što se odvijao u posebnim pandemijskim okolnostima.


Radovi na sanaciji završeni su 5. veljače, a 16. ožujka ishođena je uporabna dozvola. Na ovo odlagalište otpad se odlagao od 1969. do 2018., kada je zatvoreno.


Sanacija je obuhvaćala: premještanje postojećeg otpada i formiranje tijela odlagališta, prekrivanje otpada završnim brtvenim slojem, izgrađen je sustav pasivnog otplinjavanja s biofilterima, obodna makadamska prometnica, sustav odvodnje oborinskih voda, ograda i ulazna vrata te je izvedeno krajobrazno uređenje odlagališta.


– Završetak ove faze projekta sanacije odlagališta Sorinj ne znači i kraj aktivnosti na tom prostoru i na planu gospodarenja otpadom. Već u ovom trenutku spremni smo za izgradnju sortirnice – postrojenja za prihvat i obradu odvojeno sakupljenih sastavnica otpada.


Grad Rab je pripremio dokumentaciju i ishodio građevinsku dozvolu te ćemo projekt, zasigurno među prvima, prijaviti na najavljeni Javni poziv za EU financiranje«, poručio je Deželjin.