Razgledi zavičaja

Šećuć’ Krkom, Rijekom, Omišljem i Veprincem

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Želja nam je ljude osvijestiti o značaju spomenika pored kojih mnogi svakodnevno prolaze, a da ih ne registriraju, te nisu upoznati niti s njihovim značajem, rekla je vodičkinja Slavica PeričićDio svega što grad Krk ima za pokazati i čime se svojim posjetiteljima može pohvaliti u pogledu njegove bogate kulturne i povijesne baštine spoznati priliku dobili su i sudionici organiziranog, besplatnog razgleda staroga grada Krka koji je, među ostalim, uključivao i posjet Frankopanskom kaštelu, ali i Interpretacijskom centru povijesti pomorske baštine otoka Krka.


Tridesetak Krčana, ali i žitelja ostalih mjesta s otoka Krka, čak i iz našeg županijskog središta udazvalo se pozivu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, odnosno Udruga turističkih vodiča Kvarnera koji su nastavili svoju, posljednjih godina već ustaljenu prasku provođenja akcije nazvane “Upoznaj svoju zemlju”.


Svoji o svomu


Kako nam je predstavila Slavica Peričić, iskusna vodičkinja i članica tog udruženja, spomenutom se akcijom ovog puta upriličenom u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja naše zemlje željelo dati doprinos njezinoj promociji.

– Ovog smo puta to odlučili činiti kroz omogućavanje domaćim stanovnicima turističkih centara da i sami, kao domaćini brojnih posjetitelja koji ih u sezoni obilaze, upotpune i prošire svoja znanja o mjestu odnosno gradu u kojem žive.


Također, želja nam je i ljude osvjestiti o značaju i vrijednosti brojnih spomenika pored kojih dobar dio stanovnika gradova poput Krka svakodnevno prolazi, a da ih najčešće niti ne registrira, a kamo li da zna nešto više o njihovom značaju i povijesnom kontekstu u kojem su nastali, nastavila je naša sugovornica.


Okupljene sudionike ove “gradske ture” spomenuta je, osim s već spomenutim povijesnim lokalitetima, ponešto detaljnije upoznala i s antičkom poviješću tog otočnog grada.


Veliki interes


Doznali smo da je zaintereseniranih za sudjelovanje u razgledu, a kakav je uzgred rečeno u sklopu iste akcije bio upriličen i u Omišlju, Rijeci i Veprincu, bilo znatno više od brojke koju su dozvoljavale vežeće epidemiološke mjere.


Sudionici razgleda u iznimno ugodnom, sunčanom i nimalo hladnom vremenu uživali su u jednoiposatnoj vođenoj “turi” koja je mnogima otkrila niz novih i zanimljivih detalja o tom spomeničkom, baštinom prebogatom otočnom povijesnom središtu.