Marinko Žic

SDP-ov načelnik Punta želi treći mandat. Kaže da je u prethodnima riješio probleme koji su desetljećima kočili razvoj

Mladen Trinajstić

Dograđena škola i nova dvorana, stanovi POS-a, dovršen sustav kanalizacije, ulaganja u cestovnu infrastrukturu, novouređeni centralni trg, proširenje luke, obnova ambulante, ulaganja u Staru Bašku... dio je realiziranog, a novi projekti već su spremni, kaže ŽicPUNAT – Najvećim i najvrednijim ostvarenjem proteklih dvaju mandata koje su mi, svojim povjerenjem u proteklim godinama, »poklonili« moji sumještani, smatram iskorak koji smo učinili u školstvu, odnosno brizi za dobrobit naše djece i mladih, ponajprije kroz ostvarenu rekonstrukciju područne osnovne škole i njenu dogradnju suvremenom, višenamjenskom školskom sportskom dvoranom, rekao je SDP-ovac Marinko Žic, kandidat za načelnika Općine Punat koji u lov na svoj treći uzastopni načelnički mandat i ovog puta ulazi s podrškom lokalnog PGS-a te HSU-a.


Na pitanje što je, uz spomenuti obrazovni iskorak, po njegom mišljenju još obilježilo protekli mandat, Žic odgovara da takvim doživljava niz »krupnih«, također zgotovljenih projekata kojima su, kaže, Punat i Stara Baška postali mjestima ljepšeg, ugodnijeg i kvalitetnijeg života njihovih žitelja.


Od POS-a do luke


– Izgrađene zgrade podignute u sklopu programa društveno poticane stanogradnje, upravo ovih dana dovršen projekt izgradnje sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpdanih voda, a potom i niz ulaganja u cestovnu odnosno prometnu infrastrukturu, riješila su niz problema koji su godinama, da ne kažem desetljećima, ograničavali razvojne mogućnosti ovog dijela otoka Krka, nastavlja Žic, ne zaboravljajući spomenuti i investicije kojima je uljepšan i osuvremenjen sam centar Punta. Novouređeni centralni obalni trg, kao i preko puta tog lokaliteta također nedavno dovršena ulaganja u prvu fazu rekonstrucije i proširenja luke, također su projekti kojima se ponosim i koji će tek pokazati svoju vrijednost i značaj u pogledu razvoja i napretka naše zajednice, uz ostalo i ovdašnje turističke i nautičke ponude.
Ovih smo dana završili i obnovu naše ambulante, pred koju godinu i ulaganja u proširenje groblja, a ne bih preskočio niti također uspješne rezultate naših ulaganja u Staru Bašku u kojoj je mnoštvom zahvata osuvremenjivana i unapređivana infrastruktura, dobrim dijelom i kroz građevine kojima su stabilizirani tereni u samom mjestu i spriječeni odroni na plaže koje čine glavni turistički adut tog našeg mjesta.


Vrtić i dom za starije


Na pitanje što će biti središte njegovih i razvojnih zalaganja i djelovanja liste koju na predstojećim izborima predvodi, Žic nam odgovara da će to biti nastavak nekih započetih, ali i »otvaranje«, odnosno započinjanje novih projekata. – Pred nama su nova ulaganja u luku, odnosno nastavak uređenja lučkog pojasa koji treba kompletirati nizom projektnom dokumentacijom već »pripremljenih« lučkih objekata i sadržaja, a potom i ulaganja u cestovnu infrastrukturu. Nastavak obilaznice Punta koju s njena završnog dijela kanimo produljiti u smjeru Stare Baške, odnosno urbanističkim planom predviđene poduzetničke zone koja će tim projektom također zaživjeti, važna je sastavnica naših planova, kaže naš sugovornik. Dodaje i da je plan izgradnje novog dječjeg vrtića, zajedno s kompleksom doma za starije i nemoćne, odnosno objekata kojima će se na već pripremljenoj lokaciji, na obostranu korist povezati organizirana skrb o onim najmlađim, ali i najstarijim žiteljima te krčke lokalne zajednice, također važan element planiranih aktivnosti puntarske lokalne uprave, naravno, dobiju li on i koalicijska lista koju predvodi povjerenje glasača za još jedno mandatno razdoblje.


Širenje cestovne infrastrukture u cilju urbanizacije


Marinko Žic je predstavljanje zaključio najavom da će se, dobije li za to priliku, u budućnosti nastaviti koncentrirati i na izgradnju i širenje mjesne cestovne infrastrukture, koja je bitan preduvjet omogućavanja izgradnje stambenih i poslovnih objekata u dijelovima naselja koja na taj način tek treba »urbanizirati«, ali i na nastavak ulaganja u izgradnju kanalizacijskog sustava u Staroj Baški, zajedno s pročistačem.