Brdski biciklizam

Rapska etapa utrke 4 Islands MTB: Startali s trajekta, biciklirali do čuvene Rajske plaže

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Pobjedu na 2., rapskoj etapi utrke u muškoj konkurenciji odnijela je portugalsko-nizozemska kombinacija: Jose Dias i Hans Becking iz tima Buff Scott MTBNa otoku Rabu jučer je odvožena druga etapa jedne od najatraktivnijih utrka u svijetu brdskog biciklizma »4 Islands MTB Stage Race«.


Prvi znak za start utrke označen je u 11 sati, kada je s Jadrolinijinog trajekta »Krk« u loparskom pristaništu, krenula prva skupina od ukupno 204 biciklista i biciklistica (102 para) iz više od 20 zemalja koji su se natjecali u pet kategorija.


Premda je ovogodišnje izdanje ograničeno na strogo profesionalni segment, nije manjkalo sportske napetosti i uzbuđenja. Na startnoj listi našli su se olimpijski pobjednik iz Londona, Čeh Jaroslav Kulhavy, svjetski, europski i državni prvak u MTB maratonu, Austrijanac Alban Lakata, Švicarka Ariane Lüthi, brončana sa Svjetskog prvenstva u MTB maratonu, Nijemac Karl Platt, višestruki pobjednik etapnih utrka Transalp i Cape Epic, te brojna druga velika imena.
Pobjedu na rapskoj etapi u muškoj konkurenciji odnijela je portugalsko-nizozemska kombincija: Jose Dias i Hans Becking iz tima Buff Scott MTB.Potporu organizatorima i ove godine dale su TZO Lopar i TZG Raba, a u odrađivanje logističkih poslova na izuzetno atraktivnoj rapskoj etapi aktivno se uključio i Biciklistički klub MAG Rab, čiji su članovi marljivo radili na označavanju staze duge 65 km, s 1.120 m visinske razlike.


– Nakon fantastičnog starta s trajekta, uslijedila je kružna tura preko velikog dijela otoka, brdskim stazama Lopara, Supetarske Drage i Mundanija kroz šumu i hlad Kalifronta, pa preko Premužićeve staze do ciljne ravnine na Rajskoj plaži.


Ljudi koji sudjeluju u natjecanju otkrivaju Hrvatsku, oduševljeni su organizacijom, prirodom, stazama, morem, brodovima – kazao je direktor utrke Igor Rulj.


– Zaista smo ponosni što smo i ove godine mogli biti domaćini jedne od najjačih MTB utrka na svijetu, kojoj od samog početka dajemo potpunu podršku.


Posljednjih smo godina puno radili na brendiranju Lopara i otoka Raba kao outdoor destinacije, a sportske manifestacije poput utrke ‘4 Islands’ najbolja su pozivnica za provođenje aktivnog odmora na otoku Rabu«, poručio je Marin Mušćo, direktor TZO-a Lopar.