Eko akcija

Ronioci čistili barbatsko podmorje, izvukli s morskog dna puni kontejner smeća

Hrvoje HodakRAB – U organizaciji Udruge za promicanje kulture življenja »Komin«, na području Barbata uspješno je provedena akcija čišćenja podmorja i priobalja koja je započela jutarnjim okupljanjem sudionika akcije na Kaštelu. U čišćenju je sudjelovalo ukupno 75 osoba, a osamnaestorici ronilaca pridružila se i instruktorica ronjenja iz Hondurasa Andrea Carolina Čuljak.


Oni su podvodni dio čišćenja odradili u gornjem dijelu Barbatskog kanala te djelomično uz otočić Dolin, dok su uglavnom žene bile zadužene za čišćenje plažica po Dolinu. Ovom akcijom s morskog dna i priobalja uklonjen je jedan kontejner smeća.


– Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, od članova Komina, Dolina, Gradskog društva Crvenog križa Rab, Grada Raba, Lučke uprave, KPA Amfora, lokalnih ribara, barkarijola pa do predstavnica Lagura Tramuntana. Hvala i momcima koji su sudjelovali u pripremi akcije, kao i Josiću, koji je ispekao sve meso i povrće, te Caffe baru Kaštel na ustupljenom prostoru za okrjepu sudionika. Također zahvaljujemo i Arijanu Žigu iz »Mirko Diving centra«, koji nam je posudio više kompleta opreme za ronjenje kako bi ova akcija mogla biti u cijelosti odrađena«, kazao nam je Elvis Grce, predsjednik Udruge Komin.
Spomenimo i to da su Udruzi za promicanje kulture življenja »Komin« Barbat – Rab nedavnom Odlukom dodijeljena sredstva u iznosu od 82.705 kuna za projekt »(P)održimo naše ribare i očuvajmo naše more«. Sredstva za ostvarenje ovog projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a projekt je prijavljen na 3. FLAG natječaj za Mjeru 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja.