Kandidat stranke LiPO

ANTE DABO Razvoj nautičkog turizma Novalji će dati novu dimenziju

Marin Smolčić

Nisam pobornik nerealnih obećanja koja se često čuju u predizbornoj kampanji – Ante Dabo / Foto M. SMOLČIĆ

Nisam pobornik nerealnih obećanja koja se često čuju u predizbornoj kampanji – Ante Dabo / Foto M. SMOLČIĆ

U tijeku je izdavanje lokacijske dozvole za uređenje luke Novalja koje podrazumijeva i izgradnju marina što će uravnotežiti turističku ponudu koja se zasad dominantno veže na ponudu Zrća, ističe Ante Dabo 


NOVALJA – Aktualni gradonačelnik Novalje, Ante Dabo rijetko govori o sebi, ali će i tada istaknuti da je već 32 godine u braku sa suprugom Nives, liječnicom. Otac je trojice sinova i ponosan djed malene unučice s kojom uživa u svakom slobodnom trenutku. Takvi su trenuci zbog obaveza rijetki, ali su njegovo najveće bogatstvo. Po struci je diplomirani pravnik, a osim šetnje u prirodi i vožnje biciklom, ovaj 56-godišnjak uživa u pjevanju, i u crkvenom zboru i u svojoj klapi »Navalia«, čiji je jedan od osnivača i koja će dogodine obilježiti 30 godina kontinuiranog rada i nastupanja na raznim smotrama i koncertima. Kandidat je na izborima za gradonačelnika Novalje iz stranke LiPO. Poznanici tvrde da je Ante pravi radoholičar koji često ističe da se za Novalju može boriti i raditi još više. Pitamo ga na što je konkretno mislio.
– Uvijek treba težiti višem i boljem. Riječ je o odgovornoj dužnosti koja zahtijeva stalno preispitivanje jeste li donijeli dobru odluku i koliko će ona utjecati na sugrađane. Da biste se uspješno nosili s tom odgovornošću, trebate okupiti kvalitetan tim stručnih ljudi s kojima morate imati dvosmjernu i iskrenu komunikaciju, a to znači da morate shvatiti da ste samo prvi među jednakima koji će ključne odluke donositi na temelju analize ponekad različitih stavova koji se ipak u bitnim stvarima dodiruju.


Novi turistički proizvod


Novalja je postala vrlo popularno turističko odredište. Koje sadržaje treba razviti u tom smislu?


– Plaža Zrće sa svojim je klubovima postala jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija partijanerskog turizma. Iako taj turizam donosi velike brojke u smislu dolazaka i noćenja pa tako i ukupne zarade svih sudionika, on sa sobom donosi i mnogo strukturnih problema ako je predominantan. U našoj, još uvijek nedovoljno uređenoj državi, takav turizam mladih ako nema snažnu logistiku državnog aparata u smislu sigurnosti i dovoljnog broja policijskih službenika, postaje autodestruktivan i rizičan. Upravo iz razloga da bismo povećali sigurnost destinacije i smirili tenzije koje su izazivale velike prijepore u zajednici, od 2013. godine, kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, uveli smo niz mjera po pitanju sigurnosti i reda u destinaciji. Ali destinaciju treba razvijati i u smislu afirmacije novih turističkih proizvoda. Posljednjih nekoliko godina imamo uspjeha u širenju turističke ponude aktivnog turizma izvan glavne turističke sezone. Usmjeren i organiziran razvoj outdoor turizma koji nudi jedinstven doživljaj prekrasnih prirodnih pejzaža otoka s obilježenim bike i trail stazama, morskom via ferratom, osvježenom kajaking i penjačkom ponudom, nova je odrednica našeg turizma. Ako tomu pridodamo ključni projekt koji je u postupku izdavanja lokacijskih dozvola i koji planiramo realizirati u idućem mandatu, a to je uređenje luke Novalja u sklopu kojeg je predviđena izgradnja marine, onda se s pravom nadamo da će razvoj nautičkog turizma dati jednu novu dimenziju Novalji kao turističkoj destinaciji i pridonijeti uravnoteženju turističke ponude koja se za sada dominantno veže na ponudu Zrća.


Vrijeme je političkih obećanja. Koliko toga se u realnom vremenu i prostoru može realizirati u Novalji?


Aglomeracija
– Posebno sam ponosan na činjenicu da smo odradili dosad najveći investicijski ciklus u povijesti Grada i ostvarili 90 posto planiranih projekata. Dakle, nisam pobornik nerealnih obećanja koja se često čuju u predizbornoj kampanji i koji kod birača izazivaju nepovjerenje. Započeti projekt aglomeracije prema ugovoru treba biti dovršen do kraja 2023. što podrazumijeva da će dobivanjem uporabnih dozvola sustav vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda biti u funkciji prije turističke sezone 2024. godine te da će biti i sanirane prometnice na području svih naselja obuhvaćenih projektom. Planiramo i uređenje luke Novalja koji će zajedno s marinom pridonijeti pozicioniranju Novalje kao važnog nautičkog odredišta i dati novu dimenziju turističkoj destinaciji. Ispisuju se lokacijske dozvole za luku otvorenu za javni promet i ribarsku luku, a do kraja će lipnja biti ishodovana lokacijska dozvola za luku nautičkog turizma. Potpisali smo ugovor i za EU-projekt izgradnje sortirnice komunalnog otpada u vrijednosti od 9 milijuna kuna, a čekamo i potpis ugovora za EU-projekt izgradnje kompostane.