GASTRO DAN

Rabljanima jela sa sipom spremali renomirani kuhari Kathy Evans i Renato Kraljev

Hrvoje Hodak

Foto Petar Lupić

Foto Petar Lupić

Sipa na ovaj ili onaj način bila je ponuđena ljubiteljima dobre kuhinje



Najljepši otočni advent polako, ali sigurno odmiče u svoju završnicu. Započeo je još 26. studenoga, paljenjem lampica na trgu Municipium Arba uz koncert klape Cambi te otvorenju klizališta, nastavio paljenjem svijeća na adventskom vijencu, zatim koncertom grupe Mooflon.


Uključivao je i otvorenja izložbi i Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva JUXTA MARE, nedavni koncert grupe Belfast food, ali ponajprije druženje na oba gradska trga uz prigodnu ponudu rapskih ugostitelja.





Iako su vremenske prilike doista otežavale održavanje programa, “kulinarski dan” osvanuo je okupan suncem, pa je na Trgu Municipium Arba u gradu Rabu u idealnim uvjetima održan prvi Adventski gastro show, na kojem su snage odmjerili irska chefica Kathy Evans i hrvatski kuhar Renato Kraljev.


Hrvatska Irkinja


Kathy Evans dolazi iz Corka u Irskoj. Dest je godina vodila vrlo uspješan vlastiti The Chronicle Restaurant u Devonu na jugozapadu Engleske, a 2019. godine uputila se sa suprugom i djetetom u Hrvatsku kako bi vidjeli obitelj.


S obzirom na situaciju s pandemijom, prodala je restoran u Engleskoj i od tada živi u Hrvatskoj na relaciji Crikvenica – Zagreb.



Radila je u hotelima s 5 zvjezdica u Corku. Bila je na obuci u Švicarskoj za šefove u restoranima s Michelin zvjezdicama. Nakon toga radila je u restoranu s Michelinovim zvjezdicama u Dublinu.


Radila je i na otvaranju restorana iz pozicije menadžera nabave kako bi proširila svoje razumijevanje restorana.


U Hrvatskoj je više puta surađivala s turističkim zajednicama, a također je ostavrila izvrsnu suradnju s irskim veleposlanstvom gdje danas redovno sudjeluje u svim predstavljanjima irske gastronomije kao glavna šefica kuhinje.


Svestrani Renato


Renato Kraljev, iz mjesta Banj s otoka Pašmana, najpoznatiji je zadarski kuhar te dobitnik mnogobrojnih nagrada od lokalnih instituacija, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.


Bio je sudionikom prve postave Reprezentacije kuhara Hrvatske i sudjelovao je u mnogobrojnim TV emisijama. Organizirao je razne kulinarske manifestacije u Zadru i Zadarskoj županiji.



Kao učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, a svoje bogato iskustvo prenosi na mlađe generacije.


Predsjednik je udruge kuhara Zadarske županije, te predsjednik Povjerenstva za majstorske ispite pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zadar.


Svoj rad i iskustvo posvećuje autohtonoj kuhinji i namirnicama, koje pomno bira i istražuje te ih vraća na stolove restorana i u domove. Sudjeluje u raznim humanitarnim manifestacijama, jer ga vodi životni moto: “Dobro se dobrim vraća!”


Kraljica sipa


Ovi renomirani kuhari danas su pripremali jela sa sipom – chefica Evans s krumpirom, a chef Kraljev sa slanutkom, tj. čičom ili čičvardom.


Na licu mjesta su bili pripremljeni QR kodovi s receptima koje se moglo skenirati te na taj način pohraniti na svoj pametni telefon za pripremu kod kuće.


Podijeljeno je nešto više od 600 obroka, a preostali dio pripremljenih jela doniran je Domu za starije osobe Mali Kartec, dislocirana jedinica Rab.