Tribina

Rabljani pozvani sukreirati proračun Grada, evo kako to mogu učiniti

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Prva javna tribina o projektu Udruge gradova čiji je cilj uključivanje građana u planiranje lokalnih proračunaU dvorani Kina Rab održana je prva javna tribina pod nazivom »Zajedničko planiranje proračuna« u organizaciji Udruge gradova i Grada Raba, čiji je primarni cilj bio informiranje građana o projektu zajedničkog kreiranja proračuna.


Tribini su, uz Rabljanke i Rabljane koji su se u dosta velikom broju odazvali pozivu, prisustvovali i predstavnici Udruge gradova, Grada Raba te gradova Pule, Rovinja, Donje Stubice, Cresa i Kutine.


Riječ je, kako je kazao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, o projektu koji je inicirala Udruga gradova, a koji je svojevrsna nadogradnja onoga što Grad Rab već provodi kroz transparentnost raspolaganja proračunskim sredstvima, omogućivši svakome tko to želi, uvid u isplate iz gradskog proračuna.
Grad Rab je također prvi od tri izabrana pilot-grada koji provode ovaj projekt i prvi u kojem se održava tribina o novom postupku pripreme proračuna. Za njegovu realizaciju, kazao je Grgurić, u ovoj je godini osigurano 700 tisuća kuna iz proračuna, odnosno dodatnih 100 tisuća kuna po svakom mjesnom odboru koje će biti proračunski utrošene na potrebe iz obuhvata malog komunalnog programa koje će predlagati i o kojima će odlučivati žitelji tog mjesta.


Projekt »Zajedničko planiranje proračuna« podrazumijeva direktno uključivanje građana u postupak pripreme proračuna.


To znači, kazao je Mario Žuliček iz Udruge gradova, da upravo građani predlažu gradskoj upravi potrebe koje treba financirati u njihovim naseljima u idućoj godini i to putem obrazaca koje će, oni koji ih nisu preuzeli, moći nabaviti u gradskoj upravi, odnosno u mjesnom odboru kojemu pripadaju.


Grad zatim procjenjuje troškove i rokove provedbe, a na drugoj javnoj tribini, koja bi se trebala održati početkom jeseni, građani unutar vlastitih mjesnih odbora glasaju o tome koje će se potrebe u njihovim naseljima financirati.


Krajnji rezultat ovakvog direktnog sudjelovanja građana u izradi dijela proračuna jest uvrštavanje tih izglasanih potreba u plan proračuna Grada Raba za iduću godinu.