Advent na otocima

Rab dobio Grincha, Krk pust i čaroban

Hrvoje Hodak, Mladen Trinajstić

Foto: H. HODAK

Foto: H. HODAKRAB/KRK – Bez velike pompe i okupljenog mnoštva kao ranijih godina, otočni su gradići paljenjem blagdanske iluminacije označili početak Adventa. Primjerice, u Rabu su simbolično upaljene ukrasne lampice na okićenom božićnom boru usred Trga Municipium Arba. Zbog proglašenih epidemioloških mjera izostala su ceremonijalna otvaranja i okupljanja, no ipak je pripremljen određeni program. Unatoč praznim terasama, opustjelim trgovima, bez koncerata, klizališta, adventskih kućica, mirisa šulčića i kuhanog vina, grad su i ove godine u adventsko ruho odjenuli djelatnici Dundova, a tim iz Pučkog otvorenog učilišta Rab, pod kreativnim vodstvom Nives Gvačić, vješto je izradio figuru Grincha postavivši je tik do bora, a velike zahvale na pomoći organizatori su uputili Dominiku Jaški i poduzeću M.V.M.


Da Božić na Rabu ipak ne bude »ukraden«, Rabljanima je na Bobotinama ponuđena izložba fotografija Ive Šubića i Petra Lupića s prijašnjih advenata, a u Radićevoj ulici izloženo je 250 likovnih radova rapskih vrtićaraca pod nazivom »Želim«.


Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ


Početak adventskog razdoblja i u Krku je obilježen paljenjem božićno-novogodišnje svjetlosne dekoracije kojom je ukrašeno središte grada. Iako bez ikakavog pratećeg programa, predstavnici Grada, TZG-a i komunalnog društva »Vecla« (koje postavlja blagdansku dekoraciju), u društvu s malobrojnim šetačima i prolaznicima posvjedočili su »uštekavanju« tisuća blještavih lampica koje će, unatoč svemu turobnome što nas ove godine prati, narednih tjedana svjetlom ispunjavati krčke ulice i trgove.
Blagdansko ruho Krka ove je godine dobilo mnoštvo novih lijepih uresa za čiju su se dobavu pobrinuli djelatnici Vecle i to, poručuju, u okviru sredstva za redovnu obnovu i godišnju dopunu božićne dekoracije.