Do 16. lipnja u Krku

Putujuća izložba: “Otok Krk – doživljaj baštine” do 16. lipnja

Mladen Trinajstić

Denis Redić i Ivana Kovačić ispred izložbenih panoa u gradu Krku / Foto L. TABAKO

Denis Redić i Ivana Kovačić ispred izložbenih panoa u gradu Krku / Foto L. TABAKO

Izložba projekta »Prijatelji mora« tematski je posvećena upravo otoku Krku i njegovoj bogatoj kulturnoj, kao i povijesnoj baštiniKRK  Atraktivna izložba projekta »Prijatelji mora«, ove godine pod nazivom »Otok Krk – doživljaj baštine«, počela je svoje gostovanje u gradu Krku. Već trinaestu godinu, atraktivna putujuća izložba koju će Krčani i njihovi gosti moći razgledavati do 16. lipnja obilazit će trgove i rive sjevernog Jadrana, a kako nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka, izložba je ovog puta tematski posvećena upravo otoku Krku i njegovoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini.


Važan dodatak


– Izložba »Prijatelji mora« na trideset velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa koji prikazuju kadrove poput ostataka antičkog grada Fulfinuma smještenog nedaleko Omišlja, velebnog (rano)romaničkog sakralnog kompleksa u čijem su sastavu katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije te crkve sv. Kvirina i sv. Margarete u gradu Krku, obližnjeg Trga Kamplin i srednjovjekovnog Frankopanskog kaštela, zatim samostana franjevaca trećoredaca i pripadajuće mu muzejske zbirke u mirnom ribarskom mjestu Porat blizu Malinske ili pak franjevačkog samostana i renesansne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije na slikovitom otočiću Košljunu – otkriva nam čelnica krčkog TZ-a, ustanove koja je domaćin i logistički pratitelj njena krčkog gostovanja.


Uz prikaz svake destinacije, na izložbenom panou posjetitelji se putem QR koda mogu povezati s matičnom turističkom zajednicom kojoj fotografija »pripada« te razgledavanje učiniti zanimljivijim i multimedijalnim. Izložba »Otok Krk – doživljaj baštine« tradicionalno je važan dodatak kulturno-turističkoj ponudi grada Krka koji poziva posjetitelje, ali i lokalno stanovništvo, da istraže i bolje se upoznaju s bogatom ponudom kulturno-povijesnih znamenitosti grada i otoka Krka. Ivana Kovačić je ocijenila da se ovakvim vidom prikaza otočne baštine pojam kulturnog turizma približava velikom broju ljudi, a sami se posjetitelji potiču i na razumijevanje, odnosno upoznavanje povijesti, umjetnosti, arhitekture i načina života destinacije u koju su došli.


Trajan dojam
– Bilo da ste zaljubljenik u povijest, fotografiju ili jednostavno želite zaviriti u živopisnu prošlost otoka Krka, izložba će ostaviti na vas trajan dojam – ustvrdio je pak Denis Redić iz udruge Livingstone koja stoji iza cjelokupnog projekta.


Kroz odabranu zbirku zadivljujućih fotografija priznatih fotografa, posjetitelji će se vratiti u prošlost, prateći lokalitete koji su oblikovali jedinstveni identitet i duh kulturne baštine otoka Krka, zaključio je.


Autori fotografija ovogodišnje izložbe na otvorenom su Petar Trinajstić i Sanjin Ilić, a nakon njenog predstavljanja u gradu Krku, u suradnji s Turističkom zajednicom otoka Krka te svim lokalnim TZ-ima, izložbu će u idućim mjesecima još ugostiti i Njivice, Baška, Punat, Šilo, Malinska te Omišalj.