Dan Općine

Punat sv. Andriju obilježio skromno, ali lijepo

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Godišnjom nagradom nagrađen Fran Bonifačić, a zahvalnicom su nagradili Marina Manzonija i suprugu mu NadiuNažalost, i ove je godine, već drugi put zaredom, blagdan svetoga Andrije – nebeskog zaštitnika župe ali i Općine Punat morao biti obilježen skoromnije i samozatajnije, silom epidemijskih (ne)prilika i ograničenja bez većih i masovnijih okupljanja kakva su povodom Andrinje, u velikoj sali svog Narodnog doma u prijašnjim godinama Puntari običavali organizirati.


Uz svečanu misu koja je tim povodom slavljena u župnoj crkvi te uz pred koji dan održani boćarski turnir, žitelji Punta su i ove godine onaj svjetovni dio svoje općinske proslave upriličili u obličju skromne svečanosti tijekom koje su, u prostoru galerije Toš, “tek” uručena javna prizanja onima koji su, po složnoj ocjeni predstavnika Općinskog vijeća ali i članica i članova Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Općine Punat, u proteklom periodu svojim radom, trudom, zalaganjem i ostvarenjima zadužili tu otočnu lokalnu zajednicu.


Iz ruku puntarskog općinskog načelnika Daniela Strčića i predsjednika Općinskog vijeća, Gorana Gržančića, godišnjom nagradom Općine Punat nagrađen je tako Fran Bonifačić, mladi ali i natjecateljski već dobrano dokazani puntarski atletičar.
Jedan od najuspješnijih otočnih sportaša, član Atletskog kluba Krk ali i mladi hrvatski desetobojac vrijednu nagradu cjelokupne zajednice u kojoj je izrastao i sportski stasao zaslužio je “na račun” svojih iznimnih postignuća u atletici, kako na nacionalnoj tako i europskoj odnosno svjetskoj razini, kao i zbog njegova osobitog doprinosa razvoju i promociji sporta, a posredno i Općine Punat.Bonifačić je, podsjetimo, nedavno srušio čak 38 godina stari hrvatski rekord Joška Vlašića u desetoboju, premašivši njegov skoro puna četiri desteljeća stari desetobojski rezultat za 101 bod čime se, uz svoja brojna druga velika i ništa manje vrijedna atletska ostvarenja, trajno upisao u anale hrvatskog sporta.


Osim trofejnog mladog sportaša, Puntari su u istoj prilici zahvalnicom Općine Punat nagradili i Marina Manzonija, svog sumještana koji je osmislio, organizirao i pokrenuo aktivnosti posvećene promicanju očinstva.


Istim je općinskim prizanjem – zahvalnicom Općine Punat ovjenčana i Manzonijeva supruga, Nadia ali s drugim razlogom i motivom.


Njoj je, naime, isto godišnje javno priznanje pripalo slijedom rada na organiziranju i provođenju programa ljetnih škola hrvatskog jezika nazvanih “Croki”, a koje se za djecu hrvatskih službenika u tijelima EU-a posljednjih godina u ljetnim mjesecima upriličuju upravo u Puntu.


Osim za riječi zahvale na dosadašnjem djelovanju ali i za iskaz podrške u nastavku njihovih aktivnosti koje su laureatima u ovoj prilici uputili predstavnici izvršne i predstavničke vlasti u Općini Punat, mala svečanost u tom galerijskom prostoru iskorištena je i za uručenja diploma kao i novčanih nagrada najuspješnijim puntarskim sad već završenim srednjoškolkama – Ani Lipovac te Ivani i Nini Mrakovčić, i to za ostvareni odličan uspijeh tijekom svih četiriju godina njihova srednješkolskog obrazovanja.


Dobitnik najvrijednijeg ove godine dodjeljenog priznanja, Fran Bonifačić, nakon riječi zahvale upućenih organizatorima i domaćinima proslave u ime svih nagrađenih ustvrdio je da su nagrade i prizanja koje su im ovom prilikom uručene vrijedan i važan znak pažnje kojim se potvrđuje da zajednica koje su i sami članovi prepoznaje i vrednuje njihov rad i trud.


Svaki takav čin, a posebice svaka kuna koja uložite u sport i podršku ovdašnjim sportašima dobro je, kavlitetno i pametno uloženi novac, ustvrdio je Bonifačić s kojim su se u potpunosti složili i općinski načelnik Strčić te predsjednik Općinskog vijeća Gržančić, iskazavši uvjerenje da će uspjesi na koje je mladi otočni ataleta već naučio domaću javnost zasigurno biti motiv zbog kojeg će se sportu i “aktivnom životu” okrenuti i brojni drugi mladi Puntari i Starobašćani.


Treba reći i da je, već spomenuti boćarski turnir povodom Andrinje kojeg su i ove godine organizirali članovi Boćarskog kluba Punat, zbog promjenjivih vremenskih prilika morao biti održan u natkrivenom boćarskom centru Puntu susjednog grada Krka.


Na turniru se natjecalo šest ekipa a prvo mjesto osvojili su boćari iz Dramlja. Drugo i treće mjesto osvojile su pak ekipe domaćina – BK Punat.