Prva faza projekta

PUNAT Nova LED javna rasvjeta uštedjet će 44.706 kWh godišnje

Mladen Trinajstić

Najviše novih lampi dobila je puntarska zaobilaznica / Foto F. KARABAIĆ

Najviše novih lampi dobila je puntarska zaobilaznica / Foto F. KARABAIĆ

U Puntu je nedavno zamijenjeno čak 66 svjetiljki javne rasvjete. Štedljivijim lampama opremljene su svjetiljke na puntarskoj zaobilaznici te dijelovima ulica Ivana Gorana Kovačića i Matije Gupca 


PUNAT – Kako doznajemo od predstavnika Općine Punat, uspješno je ovih dana završena prva faza projekta modernizacije javne rasvjete na području te krčke općine. U sklopu projekta kakve već neko vrijeme, svaka na svom području, provode sve jedinice lokalne samouprave otoka Krka, a putem kojih se zamjenom zastarjelih i energetski poprilično rastrošnih natrijevih i živinih svjetiljki novim rasvjetnim uređajima (temeljenim na LED tehnologiji) ostvaruju značajne energetske i financijske uštede, u Puntu je proteklih tjedana zamijenjeno čak 66 svjetiljki javne rasvjete.


Od puntarskih smo općinara doznali i da su netom zgotovljenom prvom etapom spomenutih zahvata novim, štedljivijim i kvalitetenijim lampama opremljene upravo one svjetiljke koje su bile najveći potrošači, a koje su osvjetljavale puntarsku zaobilaznicu, kao i dijelove ulica Ivana Gorana Kovačića i Matije Gupca. Vrijednost investicije iznosi 247.675 kuna, a garancija na ugrađenu opremu je deset godina, ističu iz Općine Punat, predstavljajući nam i da će novopostavljena LED javna rasvjeta godišnju potrošnju električne energije smanjiti za 44.706 kWh.


Zahvati u Staroj Baški
Nije nebitno spomenuti i da će osuvremenjene svjetiljke uzrokovati i značajno smanjenje emisije CO2, i to u godišnjoj količini od 10,497 tona, napominju predstavnici puntarske lokalne uprave, ne zaboravljajući napomenuti i da će nova rasvjetna tijela, u odnosu na ona do sad korištena, biti i značajno manji svjetlosni zagađivači.


U Staroj Baški uređena je do sad / Foto F. KARABAIĆ


Valja spomenuti i da su, osim na modernizaciji sustava javne rasvjete u samom Puntu, slični zahvati proteklih mjeseci izvođeni i u tom otočnom lokalnom središtu susjednoj Staroj Baški. Ugradnjom petstotinjak četvornih metara asfalta i izgradnjom četiri temelja za stupove javne rasvjete s kabliranjem, u spomenutom je mjestu na području iste te krčke jedinice lokalne samouprave uređena do sad neasfaltirana Sabirna ulica 3, i to na potezu ukupne duljine 140 metara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 238 tisuća kuna, odnosno 31.714 eura, zaključili su u komunalne aktivnosti, odnosno infrastrukturne investicije upućeni predstavnici puntarske lokalne uprave.


Park spretnosti


Među brojnim komunalnim ulaganjima koja su se proteklih tjedana odrađivala na području Punta i njegove okolice spomenuti valja i one na uređenju »parka spretnosti« formiranog u krugu obalnog dječjeg igrališta, u samom središtu Punta. Ondje je tako postavljen motorički komplet koji se sastoji od šest okruglih drvenih stupića te triju ploča za balansiranje. Stari vrtuljak zamijenjen je novim te je postavljen sloj oblutaka koji služi za igru, ali i za zaštitu mališana u slučaju pada. Vrijednost radova koji su također već u potpunosti dovršeni iznosila je 110 tisuća kuna, odnosno nešto više od 14,6 tisuća eura.


Unutar dječjeg igrališta u centru formiran je »park spretnosti« / Foto F. KARABAIĆ