Raznolika priredba

Prvi “Veloselski ritam” donio šarenilo

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan PurićS programom koji je zbog raznovrsnosti sadržaja teško “pospremiti u ladicu”, u Velom Lošinju u tijeku je prvi festival “Veloselski ritam”, pokrenut od udruge “Relive” koju vodi Marko Hesky, a koja je proteklih godina obnovila rad kinematografa i pojačala program kazališnih predstava i koncerata u najjužnijem naselju otoka Lošinja.


Program večernjih izvedbi počeo je na proplanku šume iznad staze koja od župne crkve vodi prema rtu Leva, “Operom pod zvijezdama”, nizom poznatih opernih arija koje su izveli tenor Marko Fortunato i sopranistica Vanja Zelčić uz glazbenu pratnju maestra Igora Vlajnića, što je, po svim raspoloživim informacija, bio prvi takav koncert na ovom mjestu.


Sljedeće večeri je u kinodvorani održana predstava “Pračovjek” s Peđom Gvozdićem, a potom i koncert u mjesnoj luci – najprije je nastupila novoformirana lošinjska skupina “Meraki” koju čine Ana Verunica, Vedran Kuštrak i Danijel Ćirković.
Foto Bojan Purić


Uslijedio je sisački rock-sastav LHD, kojeg čine članovi nekadašnje skupine “Bambi Molesters”. LHD je u sljedećoj večeri imao još jednu, neuobičajenu ulogu, u kinodvorani je iza filmskog platna izvodio glazbu kao pratnju domaćem nijemom filmu “Birtija” iz 1929. godine, djelu Joze Ivakića po narudžbi Škole narodnog zdravlja, u kojemu je prikazan razoran učinak alkoholizma na obiteljske odnose i rad poljoprivrednog gospodarstva u neimenovanom slavonskom selu.


Bio je to jedan u nizu filmova prosvjetiteljskog karaktera, a digitalizirala ga je Hrvatska kinoteka te je prvi put u novom izdanju prikazan lani u Vinkovcima, na festivalu DORF.


Foto Bojan Purić


Kroz prva tri dana “Veloselskog ritam”, u poslijepodnevnim satima održavane su radionice vrtlarenja, permakulture, kompostiranja uz predstavljanje vegetarijanskih jela na štandu u luci – sve ovo priredio je Danijel Višak sa suradnicima.


Ovdašnji likovni umjetnik Mateo Ivatek imao je štand sa svojim radovima.


Nakon današnje dječje predstave “Pčelica Maja”, do kraja festivala ostaje još hit-predstava Marija Lipovšeka i Irene Grdinić “Casabianca” u petak te regata u veslanju na surf-dasci u stojećem položaju (“stand up paddle”, odnosno SUP) u subotu poslijepodne u uvali Rovenska.