Postignuća otočana

Prototip robota za čišćenja plaža na Krku oduševio i predsjednika Milanovića

Mladen Trinajstić

Ono što EK svojim mjerama i programima čini danas, na našem se otoku počelo poduzimati prije desetak godina pa već i to potvrđuje da tu žive neki mudri ljudi čija je zelenoenergetska progresivnost danas prepoznata i u Europi, rekao je Vjeran PiršićKRK – Otok Krk u proteklih je 30-ak godina napravio spektakularan, bolje rečeno kolosalan razvojni uzlet koji se upravo tamo nije dogodio slučajno, niti sam od sebe. Ustvrdio je to predsjednik Zoran Milanović u pozdravnom obraćanju na jučer održanoj jubilarnoj, 10. Energetskoj konferenciji otoka Krka.


Napominjući da dobro zna o čemu govori s obzirom na to da su mu i danas svježe uspomene iz vremena kad je kao mladić upravo tu provodio praznike, predsjednik kojemu je pripala čast otvaranja tog događanja, nije skrivao svoje divljenje za sva recentna razvojna postignuća otočana, ali i na račun njihovih i danas sveprisutnih ambicija da i ubuduće budu najbolji i predvodnici u svemu, pa tako i na planu zaštite i očuvanja okoliša, organiziranja i provođenja programa odvojenog prikupljanja otpada te u pogledu »zelene tranzicije« – korištenja obnovljivih izvora energije, promoviranja elektromobilnosti te energetske samodostatnosti. »Uz dužno poštovanje prema Balkanu, Krčani su davno pokazali te i danas pokazuju da ovaj dio naše zemlje nije njegov dio, već »zapad« u punini smisla te riječi«, samo je jedan od navoda kojima je, redom u superlativima i s vidljivim divljenjem, Milanović jučer častio svoje domaćine – organizatore sad već tradicionalne Energetske konferencije koja se, uz pokroviteljstvo i osobno prisustvo predsjednika, i ovog puta održavala u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i Udruge Eko Kvarner.


Dogovori za budućnost


Dijelom na otvorenom, ispred sjedišta krčke Gradske uprave, sudionici su imali priliku upoznati, a dijelom i sami praktično »pretresti« neke od značajki i postignuća svega onog što je na Krku dosad činjeno na putu energetske tranzicije. Pritom se, u zajedničkom dijalogu otočnih lokalnih čelnica i čelnika, stručnjaka raznih vokacija te otočnih zelenoenergetskih i ekoloških aktivista i poduzetnika, raspravljalo i dogovaralo programske smjerove i konkretne projekte na kojima će se raditi u budućnosti.
– Otoci su na pragu velikih promjena – budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2015-2022. teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe kroz jačanje gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranje održivog gospodarstva te smanjenje onečišćenja, istaknuo je prof. dr. sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji je, zajedno s Darkom Jardasom, ravnateljem Regionalne energetske agencije Kvarner i predsjednikom udruge Eko Kvarner Vjeranom Piršićem, »dirigirao« skupom održanim u krčkoj Velikoj vijećnici. A da je upravo zelena ekonomija budućnost Hrvatske, napomenuo je i ekoaktivist Piršić, naglasivši da je ta činjenica od velike važnosti za naše otoke, jer održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje. – Budućnost naših otoka temelji se na razvojnim strategijama za korištenje obnovljivih izvora energije, uz istovremeno i pravovremeno smanjivanje štetnih utjecaja globalnih klimatskih promjena, a što su, pokazalo se, Krčani shvatili davno prije drugih, čak i prije Europske komisije. Ono što EK svojim aktualnim potezima, mjerama i programima čini danas, upravo je ono što se na našem otoku počelo činiti i poduzimati prije desetak godina, ustvrdio je Piršić, ocijenivši da već i ta činjenica potvrđuje da na Krku žive »neki mudri ljudi« čija je avangardnost i zelenoenergetska progresivnost danas i u Europi prepoznata.


Promocija elektromobilnosti


Prije sudjelovanja u svečanosti otvorenja Energetske konferencije, predsjednik Milanović je na parkiralištu sjedišta krčke Gradske uprave imao prigodu razgledati izložbu elektroautomobila i skutera koje su, u cilju promoviranja elektromobilnosti, ondje Krčanima predstavljali zastupnici brojnih poznatih automobilskih brendova. Predsjednikov cjelodnevni posjet otoku koji, kako sam često ističe, smatra svojim drugim domom, bio je prigoda i za njegov susret s novoizabranim lokalnim čelnicima svih kvarnerskih otoka i novim-starim županom Zlatkom Komadinom, s kojima je brojne »lokalne teme i dileme« prigodno pretresao u prostoru susjedne Male vijećnice. Cjelodnevni boravak na Boduliji Milanović je iskoristio i za obilazak otočnog komunalnog društva Ponikve gdje se upoznao s tijekom i ciljevima više »sveotočnih« projekata koje ta tvrtka provodi, a potom i za druženje s vinarima i maslinarima s kojima se, nakon »krčkog« dijela programa, stigao upoznati u sjedištu Poljoprivredne zadruge Vrbnik.


Prototip robotskog čistača plaža


Jedan od izložaka postavljenih na parkingu krčke Gradske uprave koji je privukao posebnu pažnju predsjednika Milanovića (i ne samo njega), bio je ondje predstavljeni laboratorijski prototip budućeg SEEker Robota – robotskog čistača plaža od naplavina i plastičnog otpada. Njega u sklopu EU sredstvima financiranog, čak 7,4 milijuna eura vrijednog projekta InNoPlastic (čiji je partner i komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk) koji već neko vrijeme razvija hrvatska tvrtka Probotica. Zadaća robotskog čistača, doznali smo jučer, autonomno je prepoznavanje »plažnog otpada« i njegovo prikupljanje, odnosno uklanjanje s morskih žala, a jedan bi takav robot čistač, po završetku projekta njegova razvijanja, na uprabu trebali dobiti i otočni komunalci, aktivni sudionici upravo ovih dana aktualnih postupaka testiranja njegove buduće praktične primjene.