Krčke kreativke

Prodajna izložba članica udruge Rukotvorine Krk: Adventska tradicija s daškom Japana i Baltika

Mladen Trinajstić

Neizostavni blagdanski detalji / Foto I. GRŽETIĆ

Neizostavni blagdanski detalji / Foto I. GRŽETIĆ

Među radovima od keramike poseban je naglasak ovog puta stavljen na japansku Gyotaku tehniku i baltičku Obvara raku glazurnu metoduKRK  U galerijskom prostoru krčkog Decumanusa javnosti je predstavljena blagdanska izložba članica udruge Rukotvorine Krk. Izložbeni projekt skupine krčkih kreativki okupljenih i organiziranih u toj iznimno aktivnoj udruzi, nova je sastavnica izložbenog serijala kojim su lokalni umjetnici, uvijek u ovo predblagdansko doba, svojim sugrađanima izlaganjem svoga stvaralaštva i u prethodnim godinama nastojali, a redom i uspijevali, adventsko razdoblje učiniti ugodnijim i sadržajnijim.


Godišnji rezime


Netom otvorenom izložbom »Dar« tako su ovog puta na uvid Krčanima ponudili brojne zanimljive rukotvorine koje su izradile njihove sugrađanke, inspirirane tradicijom adventa. Svojevrsni nastavak prošlogodišnjih aktivnosti pretočenih u prigodnu izložbu predstavile su »glasnogovornice« udruge Rukotvorine Krk – Zdenka Doma i Renata Vojnić – koje zajedno s ostalim članicama ovog vrijednog, maštovitog i produktivnog kolektiva potpisuju i atraktivan izložbeni postav.


Uporabni ukrasni predmeti odlična su ideja za božićni dar / Foto I. GRŽETIĆ

Uporabni ukrasni predmeti odlična su ideja za božićni dar / Foto I. GRŽETIĆ– Drago mi je što unatoč nezavidnim okolnostima javnosti možemo predstaviti znatan dio onog što smo kreirale tijekom ove godine, a što sigurno ne bi bilo moguće bez podrške koju su nam u našim nakanama, sada već treću godinu zaredom, pružili predstavnici Centra za kulturu Grada Krka, istakla je na otvorenju u Decumanusu postavljene izložbe predsjednica tog krčkog udruženja, Zdenka Doma.


Blagdanske teme
– Iako u Decumanusu nije izloženo sve čime raspolažemo, za ono što jest smatramo da nas prezentira na kvalitetan i cjelovit način, nastavila je spomenuta otočna kreativka koju je Vojnić dopunila konstatacijom da je ondje izloženo mnoštvo zanimljivih radova inspiriranih blagdanskim temama i stvorenih vještom uporabom različitih tehnika, a koje se kreću od reciklaže krčke vune i ostalih prirodnih materijala, pa sve do obrade keramike.


U Decumanusu otvorena je prigodna izložba radova krčkih kreativki / Foto  I. GRŽETIĆ

U Decumanusu otvorena je prigodna izložba radova krčkih kreativki / Foto I. GRŽETIĆPoseban je naglasak ovog puta stavljen na japansku Gyotaku tehniku, koja podrazumijeva preslikavanje teksture riba, kao i baltičku Obvara raku glazurnu metodu, u kojoj se na keramici istražuju mogućnosti korištenja smjese od vode, brašna, kvasca i šećera.
Izložbeni postav koji će posjetitelji spomenutog galerijskog prostora smještenog u samom središtu grada Krka moći i kupiti za razgled će biti dostupan sve do ponedjeljka 21. prosinca, a javnosti je, uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, za obilazak dostupan svakim radnim danom u vremenu između 10 i 13 sati.