Sandro Lazarić

Priča o Arboni: Kako je mala tvrtka iz loparske garaže dospjela u sam svjetski vrh digitalnog marketinga

Hrvoje Hodak

Bilo bi lijepo prenijeti iskustva mladima na otoku i dati im dodatnu priliku da ostanu - Sandro Lazarić

Bilo bi lijepo prenijeti iskustva mladima na otoku i dati im dodatnu priliku da ostanu - Sandro Lazarić

Agenciju su 2010. osnovali Lazarić i Dario Ivče, obojica Loparani, s idejom da sinergijom tehnologije i marketinga pomažu tvrtkama u razvoju poslovanja. Da im je to itekako uspjelo, dokazuje strelovit rast prihoda te ulazak u društvo 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki EMEA regijeU godini poslovnih strepnji i neizvjesnosti koja je kontinuirano mračila obzore pandemijom i potresima, ući u društvo 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki s Deloitteove rang-ljestvice EMEA regije koja obuhvaća Europu, Srednji Istok i Afriku, rezultat je vrijedan svakog respekta, a upravo je to uspjelo Arboni, danas moćnoj digitalnoj agenciji koja se bavi strateškim planiranjem, operativnim provođenjem, mjerenjem uspješnosti i razvojem aplikacija za digitalni marketing.


Ovu su agenciju 2010. godine u Loparu na otoku Rabu osnovali naš sugovornik Sandro Lazarić i Dario Ivče, obojica Loparani, s idejom da sinergijom tehnologije i marketinga pomažu tvrtkama u razvoju poslovanja.


Godine 2014. njihova Arbona prema mjerilima Googlea postaje jedan od lidera ne samo na hrvatskom tržištu, već i u regiji, i tada za nagradu Sandro i Dario odlaze u Mountain View u Kaliforniju, u središte Googlea, gdje borave u društvu 120 globalnih Googleovih partnera, srodnih tvrtki, prisustvujući edukacijama i koristeći vrijeme za networking.


Krenuli od nule
Arbona se u društvu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki danas našla zahvaljujući rastu prihoda od 297 posto u razdoblju od 2015. do 2018. godine, a 2019. premašuju 17 milijuna kuna prihoda, upravljajući višestruko većim budžetima od prihoda. Tvrtka je odavno nadišla lokalne okvire nastavljajući svoj streloviti rast, a njezini se uredi danas nalaze u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Beogradu. Nešto više o poslovnoj putanji koja je krenula iz malenog Lopara na otoku Rabu nastojali smo doznati od direktora Sandra Lazarića.


Gotovo da ste krenuli iz loparske ‘’garaže’’. Koliko je teško krenuti iz nule, od inicijalnog web dizajna za otočane pa do konkurentnosti na svjetskom tržištu?


– Nije gotovo da smo krenuli, nego smo doslovno krenuli iz loparske garaže. Naravno da je teži put krenuti od nule, ali na tom putu stekli smo brojna znanja i iskustva koja su nam jako korisna za upravljanje tvrtkom i prilagodbu na nove izazove. U 10 godina koliko je prošlo od osnivanja, uloženo je puno truda i energije, ali je to bilo jedno lijepo iskustvo kako se kontinuirano vidi rast i napredak u svim segmentima poslovanja.


Kako zapravo funkcionira Arbona i što obuhvaća digitalni marketing?


– Arbona je digitalna agencija koja se bavi strateškim planiranjem, operativnim provođenjem, mjerenjem uspješnosti i razvojem aplikacija za digitalni marketing. Fokusirani smo na spoj tehnologije i marketinga koji će dati najveći povrat na uloženo. Uz planiranje i mjerenje uspješnosti, radimo na provođenju optimizacije za tražilice, Google Ads kampanjama, kampanjama za društvene mreže, e-mail marketingu i svemu onome što će tvrtkama za koje radimo dovesti do većeg broja upita, prodaja putem webshopa i povećanja prepoznatljivosti brenda. Arbona trenutno ima urede u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Beogradu, odakle radimo za brojne nacionalne i internacionalne klijente.Izvoz znanja


Odgovornost je velika jer postoje platforme za online prodaju koje stalno traže novitete. Kako ići ukorak s konkurencijom?


– Jedini put je kontinuirana edukacija i poticanje inovacija. Radimo u području koje se brzo mijenja i napreduje pa je praćenje trendova nužno.


Čini se, prema uspjesima naših IT tvrtki, ali i interesima digitalnih nomada, da Hrvatska može igrati značajniju ulogu u digitalnom svijetu?


– Uspjesi naših IT tvrtki su fantastični te vjerujem da nas u skoroj budućnosti očekuju još brojne uspješne priče iz Hrvatske. Postoji određeni potencijal u digitalnim nomadima, ali puno je veći potencijal da Hrvatska igra značajniju ulogu u digitalnom svijetu kroz hrvatske tvrtke koje će svoje znanje izvoziti na inozemna tržišta.


Puno ulažete i u razvoj mladih. Po kojem principu birate svoje nove suradnike? Danas ima i puno mladih koji nemaju formalno obrazovanje, no ‘’rasturaju’’ u web dizajnu i svemu vezanom uz rad u digitalnom sektoru.


– Tako je, puno radimo s mladima da im pomognemo u njihovom profesionalnom razvoju pa imamo suradnje s fakultetima, dane otvorenih vrata, radionice, webinare, digitalnu akademiju itd. Od prošle godine dajemo i stipendiju od 24.000 kuna godišnje po studentu, uz mogućnost plaćenog rada za vrijeme studija. Postoje određene kompetencije koje se uspiju samostalno razviti, ali za rad na kompleksnijim projektima ne treba umanjivati važnost formalnog obrazovanja. Kod odabira novih suradnika bitno nam je da se dobro uklope u organizacijsku kulturu te da imaju želju za kontinuiranom edukacijom.


Kvaliteta nema konkurenciju


Svojevremeno je europski sektor trpio manjak poslova zbog damping cijena programera i web dizajnera iz Azije?


– Razlika u kvaliteti između EU tvrtki i većine iz navedenih zemalja je jako velika, tako da se nije dogodio manjak poslova za sve one koji rade kvalitetno. Posebno su naše tvrtke puno konkurentnije u kompleksnijim rješenjima, gdje je potrebna viša razina know howa.


U vrijeme kad mladi odlaze iz Hrvatske, vi im nudite bolje poslovne solucije s ostankom u domovini?


– U Arboni vjerujemo da treba zadržati naše mlade i izvoziti znanje. Vidimo da postoji želja za ostankom kod onih koji imaju pristojna primanja mogu si omogućiti kvalitetan život u Hrvatskoj. U Arboni uz minimalna primanja od 7.000 kuna netto, puno radimo na omogućavanju kvalitetnog profesionalnog razvoja mladih.


Može li Rab postati ‘’silicijskim otokom’’ gdje bi se razvijalo digitalno poslovanje uz posebne povlastice, kako lokalne, tako i s državne razine?


– Nisam upoznat postoji li strategija razvoja u tom smjeru, ali naravno da bi bilo lijepo da se tako nešto dogodi. Potrebno je zadovoljiti brojne preduvjete kojih za sada nema, uz dobre uvjete poslovanja bitan faktor je poticanje educiranja i stvaranje određenje količine specifičnih znanja iz digitalnog poslovanja.


Edukacija vezana uz IT sektor otvara mnogima mogućnost zapošljavanja i egzistencijalne sigurnosti. Kao Rabljani, razmišljate li o tome da svoj dio energije usmjerite prema selekciji i digitalnom ‘’opismenjavanju’’ mladih s otoka, otvarajući im mogućnost da ostanu na otoku radeći od kuće?


– Naravno da postoji želja i da bi bilo lijepo pridonijeti razvoju mladih na otoku, prenijeti im iskustva i dati im dodatnu priliku da ostanu. Kako postoji sve više mogućnosti rada na daljinu, potencijal je sigurno sve veći. Osim rada na daljinu, postoji potencijal razvoja lokalnih tvrtki koje će raditi u ovom sektoru.


Prevare u online shopingu


Svjedoci smo i prevara u online shopingu, i to s poznatih online platformi za prodaju. Kako prepoznati i izbjeći takvu ‘’kupnju’’ u kojoj naručeni artikl nikako ne stižu?


– Najbolje je kupovati od provjerenih prodavača, pogledati recenzije ostalih kupaca i onda se tek odlučiti za kupovinu. Ako je neki proizvod višestruko jeftiniji nego kod drugih, to je definitivno alarm da dodatno provjerimo radi li se o sigurnom mjestu za kupovinu.