Julijano Sokolić

Predstavljena “Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva”: U povijesti nadahnuće za novi uzlet?

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

"Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva" može se tumačiti i kao sinteza dosadašnjih istraživanja pomorske povijesti Lošinja, a ujedno i poziv na dublje istraživanje lošinjskog pomorstva u XVIII. i ranijim stoljećimaKao jedna od nebrojenih publikacija u kojoj je sudjelovao, bilo kao samostalni, bilo kao jedini autor, predstavljena je “Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva” dr. Julijana Sokolića, prva knjiga u nakladi prije dvanaest godina utemeljenog Kluba pomoraca Lošinja.


Knjiga je izašla na dvjestotinjak stranica, s tim da je svaka stranica podijeljena po dužini, tako da je na lijevoj strani tekst na hrvatskom, a na desnoj prijevod na engleski jezik, što je obavio Boris Rukonić iz uprave Kluba pomoraca.


Osim autora, na predstavljanju u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju govorili su predsjednik Kluba pomoraca Lucio Jurjako i urednik Mihael Desanti.
Opisujući, kako ga je nazvao, “herojsko vrijeme” procvata brodarstva i brodogradnje Lošinja u XIX. stoljeću, dr. Sokolić je “između redova” poručio i da bi se Lošinj trebao vratiti brodarstvu, koje je posljednjih godina ovdje spalo na nisko grane, iako je još uvijek velik broj Lošinjana zaposlen i cijenjen na brodovima pod domaćom i stranim zastavama.


Podijeljena u pet poglavlja, s ilustracijama od kojih neke još nisu viđene u otočnoj zavičajnoj biblioteci “Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva” može se tumačiti i kao sinteza dosadašnjih istraživanja pomorske povijesti Lošinja, a ujedno i poziv na dublje istraživanje lošinjskog pomorstva u XVIII. i ranijim stoljećima.


Ovom je prilikom za 2023. godinu najavljeno ostvarenje barem dijela inicijative Kluba pomoraca, da se duž Rive lošinjskih kapetana i Priko, na vrhovima ormarića za struju i vodu postave likovi zaslužnih lošinjskih admirala i kapetana, u čemu je dr. Sokolić uključen kao svojevrsni izbornik 26 najzaslužnijih.


Uime Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Lošinja, koji su financijski poduprli objavu knjige, brojne okupljene Lošinjane pozdravili su gradonačelnica Ana Kučić i direktor TZ Dalibor Cvitković, a riječ je imao i Goran Franulović, uz svoje prenijevši i pozdrave Željka Skomeršića, čuvara pomorske baštine s otoka Krka.


U programu je sudjelovao ženski zbor “Vittorio Craglietto” Zajednice Talijana Malog Lošinja, a najavljen je i osmi broj lista “Pomorac”, koji Klub pomoraca Lošinja objavljuje jednom godišnje.