RADOST

Predani ključevi POS-ovih stanova u Jurandvoru: 11 sretnih obitelji uselilo u nove domove

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Načelnik Općine Baška Toni Juranić i prvi čovjek APN-a Dragan Hristov presijecanjem vrpce na ulaznim vratima službeno su otvorili novo višestambeno zdanjeJedanaest sretnih i zadovoljnih obitelji danas se i formalno uselilo u svoje nove domove, stanove koji su izgrađeni u netom zgotovljenoj građevini koja je u Jurandvoru, na području Općine Baška, podignuta u okrilju Programa društveno poticane stanogradnje.


Prvi POS-ov stambenjak na području te krčke jedinice lokalne samouprave počeo se graditi u travnju prošle godine te su, dok su građevinari tvrtke GPP Mikić iz Omišlja ondje zidali, armirali i betonirali, predstavnici Agencije za pravni promet nekretninama i Općine vrijedno provodili postupke slijedom kojih su, sukladno uobičajenim kriterijima i procedurama tog državnog programa, naposljetku »iznjedreni« kupci stanova.

A oni su, naravno, osim stambeno-deficitnih i socijalnih komponenti, prije no što su im u ruke predani ključevi morali dokazati i svoju kreditnu sposobnost. Upravo zbog toga, odnosno činjenice da se kod dvaju stanova te procedure još uvijek nisu kompletirale, dva su ključa na još koji dan ostala u rukama APN-ovih predstavnika, spremni za primopredaju čim se za to steknu svi uvjeti.


Pokrivena razlika


Prigodnoj svečanosti, uz novopečene stanare zgrade u kojoj je sveukupno izgrađeno 13 stambenih jedinica različite veličine, odnosno kvadrature, uz bašćanskog općinskog načelnika Tonija Juranića nazočio je i direktor APN-a Dragan Hristov, predstavnici te državne agencije i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Načelnik Toni Juranić kojemu je pripala čast predstaviti spomenuti projekt te u društvu s prvim čovjekom APN-a presijecanjem vrpce na njenim ulaznim vratima i otvoriti novo višestambeno zdanje, nije skrivao svoje zadovoljstvo uspješnim dovršetkom prvog, a kako se moglo čuti sigurno ne i posljednjeg projekta kojim se osiguravaju domovi za uglavnom mlade obitelji s tog dijela otoka Krka.– Ukupna vrijednost ovog objekta na koji se ponosimo premašuje 12,5 milijuna kuna, a Općina je, s ciljem njegove realizacije, sveukupno iz svog proračuna izdvojila nešto više od 4 milijuna kuna – predstavio je Juranić.


Podsjetivši da je zgrada izgrađena na zemljištu površine 1,2 tisuće četvornih metara koji je lokalna uprava prethodno otkupila od privatnih osoba, načelnik je napomenuo i da je osim kroz APN-u darovano zemljište Općina taj projekt financijski podržala osiguravši sredstva kojima je pokrivena razlika procijenjene i stvarne, natječajem izlicitirane vrijednosti te investicije, ali i kroz vrijednost infrastrukture, odnosno komunalnih priključaka kojima je građevina opremljena.


Velika investicija


– Od početka provedbe Programa društveno poticane stanogradnje do danas diljem Hrvatske izgrađena su sveukupno čak 8.482 stana, u 273 objekta koji su podignuti na području 82 jedinice lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost spomenutih stanova, odnosno građevina u kojima se nalaze, premašuje iznos 4,4 milijarde kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,15 milijardi kuna – otkrio je Dragan Hristov, istaknuvši da je od ukupne brojke stanova izgrađenih kroz Program društveno poticane stanogradnje APN izgradio 7.511 stanova u 230 građevina.


Agencija u ovom trenutku ima 13 građevina u izgradnji na 9 lokacija, ukupne vrijednosti investicija od oko 290 milijuna kuna. U Primorsko-goranskoj županiji do sad su posredstvom ovog programa izgrađena 633 stana, zaključio je Kljaić, upućujući čestitke novim stanarima kompleksa izgrađenog uz prometnicu koja Jurandvor spaja sa susjednim mu Batomljem.


Projektnu dokumentaciju izradilo je zagrebačko trgovačko društvo Proing, a nadzor je tijekom postupka građenja obavljala tvrtka AG Projekt iz Kostrene. Prema procjeni koju je nedavno izradio ovlašteni sudski vještak, vrijednost ondje izgrađenih novih stanova dosiže 2.245 eura po četvornom metru, dok ih njihovi kupci (i budući stanari) plaćaju po POS-om zagarantiranoj, maksimalnoj kupoprodajnoj cijeni od 1.350 eura po četvornom metru.


Ukupno 821 »kvadrat«


Zgrada je oblikovana kao višestambena građevina s uređenim okolišem i parkirnim mjestima za vozila stanara, a sastoji se od 13 stanova ukupne neto korisne površine 821 »kvadrata« (zajedno sa spremištima) te ima podrum, prizemlje i dva kata. Prvi i drugi kat su jednaki po broju i rasporedu stanova koji su, gledajući njihovu strukturu, u rasponu od dvosobnih do troiposobnih, predstavili su nam Juranić i Hristov.U podrumskoj etaži mjesta se našlo i za 13 zasebnih manjih spremišta te jedno zajedničko spremište bicikala. U prizemlju je pet stambenih jedinica, dok su se na gornjim etažama smjestila po četiri stana.


Nije nebitan ni podatak da je zgrada u koju će već idućih dana početi useljavati bašćanske obitelji izgrađena korištenjem suvremenih, energetski učinkovitih materijala zbog čega je svrstana u energetski razred A+. Zanimljivo je i da je, uz dvanaest fizičkih osoba, od kojih je njih 11 preuzelo ključeve, kupac jednog stana postalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje će, doznali smo, po posebnom programu stan odskora početi iznajmljivati jednom do sad stambeno neprikladno zbrinutom otočnom branitelju, invalidu Domovinskog rata. Spomenimo i da je zgradu, odnosno stanare, prije no što su im uručeni ključevi, blagoslovio novi bašćanski župnik vlč. Ivan Milovčić.


Useljenje do Božića


– Sretan sam, kao uostalom i svi moji budući susjedi, time što su nakon dugog i nestrpljivog čekanja ključevi sad napokon u mojim rukama – rekao nam je jedan od novih stanara POS-ove višekatnice, Jurandvorac Ivan Vasilić.


– S obzirom na to da sam i do sad živio u njenom susjedstvu, svakodnevno sam pratio tijek radova koji su, prema svemu u što sam se mogao uvjeriti, izvođeni brzo, ali i kvalitetno. Ključevi su tu, sad nam još predstoji opremanje našeg novog stana namještajem pa računam da ću se sa suprugom i sinovima u naše novo »obiteljsko gnijezdo« useliti prije Božića – zaključio je Vasilić.