Advent u Krku

POSEBAN DIO GODINE Krčani će opet osjetiti predbožićno raspoloženje u svom gradu

Mladen Trinajstić

Foto TZG Krk

Foto TZG Krk

Pred ulazom u Veliki park priprema se šarolik slijed glazbenih nastupa gostujućih izvođača i lokalnih udruga koje djeluju u kulturi, ali i scenskih izvođača čije će predstave biti posvećene djeciKRK – Nakon lanjske, pandemijskom »silom prilika« uzrokovane pauze u pripremi adventskih događanja, Krčani ove godine ipak ne bi trebali ostati uskraćeni za dašak onog javnog, zajedničkog i zabavnog obilježavanja tog umnogome posebnog dijela godine. Sedam zima nakon što je takva manifestacija doživjela svoju premijeru, krčki su turistički djelatnici i »kulturnjaci« udružili svoje snage te su za nadolazeće vikende osmislili program u kojem bi se trebalo naći ponešto za svačiji gušt, uz nezaobilazno pridržavanje protuepidemijskih mjera i ograničenja. Advent u Krku, doznali smo od Ivane Kovačić, direktorice TZG-a Krka, naziv je četverodijelnog vikend-programa koji ta ustanova logistički supotpisuje s Centrom za kulturu grada Krka. U sklopu najavljenog pograma, na lokalitetu pod koprivićem, odnosno pred ulazom u Veliki park, ovog se puta priprema šarolik slijed glazbenih nastupa gostujućih izvođača, članica i članova više lokalnih udruga koje djeluju u kulturi, ali i scenskih izvođača čiji će kazališni programi, odnosno predstave, biti posvećeni mališanima.


Štandovi s posebnim proizvodima činit će jezgru ponude / Foto M. TRINAJSTIĆ

Štandovi s posebnim proizvodima činit će jezgru ponude / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Ambijentalna glazba


– Program kreće već ovog, prvog adventskog vikenda, kad će tijekom subotnjeg poslijepodneva, pod krovom polukupole koja se ovih dana postavlja na tom lokalitetu, glazbeni dio manifestacije svojim nastupom otvoriti DJ Alex Sabattini. Njegov nastup, zakazan za 17 sati, još posebnijim trebala bi učiniti božićna rasvjeta koja bi se baš u to vrijeme prigodno trebala upaliti na svim dosadašnjim, ali i na nekim novouređenim lokacijama u i oko povijesnog središta tog otočnog centra. U idućem tjednu program Adventa u Krku trebao bi se nastaviti tijekom petka 3. prosinca, kad će s razglasa tijekom poslijepodnevnih sati biti puštana ambijentalna božićna glazba, i to kao uvertira nastupu Zoran Majstorović kvarteta čiji će članovi, s početkom od 17 sati, posjetiteljima tog tradicionalnog okupljališta Krčana predvečerje ljepšim učiniti programom nazvanim After Work Jazz.


Štandovi do 22 i 23 sata
Bude li sve »teklo« kako se vrijedni organizatori nadaju da hoće, radno vrijeme objekata i štandova koji će činiti »jezgru« ponude Adventa u Krku radnim bi danima bilo do 22 sata, a vikendima do 23 sata. Ivana Kovačić je napomenula i da su, s obzirom na to da se cjelokupni program odvija na otvorenome, zbog uvijek mogućih vremenskih, ali i epidemijskih (ne)prilika moguće i korekcije sad već službeno predstavljenog kalendara, odnosno satnice programa, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.


Već iduće večeri, točnije tijekom subote 4. prosinca, Krčanima će svojim akustičnim nastupom predbožićno vrijeme ljepšim učiniti i članovi popularne grupe Vatra čiji je frontmen Ivan Dečak već godinama sezonski stanovnik grada Krka. Unplugged kocertni nastup Vatre na natkrivenoj bini u središtu tog otočnoga grada zakazan je za 18 sati.
Subotnji će program, osim nastupom popularnih estradnjaka, biti obilježen i pripremama za doček svetog Nikole pa će u 11 sati ondje biti održana predstava za djecu »Avanture sv. Nikole« Kazališta Šareni svijet. Nedjeljni će pak program »nositi« mladi polaznici i polaznice glazbenih radionica udruge Kreativni Krk koji će od 11.30 sati u središtu svoga grada održati Božićni glazbeni program.


Božićna izložba


Njihovo će koncertiranje nastavak dobiti u osobnom angažmanu svetog Nikole koji će, vozeći se automobilom, u popodnevnim satima obići mališane grada i njegove okolice. Već prvog idućeg radnog dana, 6. prosinca, pred parkom će biti upriličena i podjela poklon-paketa za dio krčkih mališana (s pozivnicom), uz druženje s njima najdražim svecem.U petak 10. prosinca će u galeriji Decumanus javnosti biti predstavljena tradicionalna božićna izložba udruge Rukotvorine Krk, a istog će dana s bine pod kupolom u središtu Krka program After Work Jazza nastaviti članovi JazzObala Kvarteta. Subota 11. prosinca rezervirana je za prijepodnevnu dječju predstavu »Bjelobradi nosi darove« u izvedbi glumaca Kazališta Gavran koje će istog dana u večernjem dijelu programa od 18 sati u ulozi zabavljača svojih sugrađana i prolaznika zamijeniti članovi Gradske glazbe Krk, s prigodnim koncertnim nastupom. Nedjeljno će prijepodne 12. prosinca malim otočankama i otočanima ponuditi i mogućnost uživanja u »pričaoničkom performansu« Zdenka Bašića nazvanom »24 božićna stvorenja do Badnjaka«. Ta izveba, zakazana za 11 sati, glazbeni će nastavak dobiti u podne kad će adventsko razdoblje svojim izvedbama Krčanima uljepšati polaznici glazbenih radionica udruge Mook.


Za subotu 18. prosinca najavljena je pak dječja predstava »Božićni djedomobil« Kazališta Smješko, a potom, s početkom u 18.30 sati, i koncert klape Šufit. Nedjeljno prijepodne posljednjeg prebožićnog vikenda za raspjevano upućivanje najljepših želja svojim sugrađanima iskoristit će i članovi Dječjeg pjevačkog zbora Mići boduli, dok će glazbeni dio ovogodišnjeg izdanja te cjelomjesečne manifestacije na samo badnje jutro svojim koncertom (najavljenim za 11 sati) zaključiti Dino Antonić i članovi njegova trija. Ne treba posebno spominjati da će ugodi i veselju posjetitelja središta grada Krka svojom adventu također prilagođenom ponudom, što iz ondje postavljenih »gastrokućica«, što s terasa obližnjih lokala, pridonositi i lokalni ugostitelji, ali i prodavači božićnih ukrasa za koje bi se i ove godine ondje trebalo naći mjesta.