OSVJEŽENJE

Pomlađeni sastav Gradskog vijeća Krka predvodi Nikša Franov

Mladen Trinajstić

Franov je bio prvi kandidat koalicije PGS-SDP koja je na izborima dobila najviše glasova, potpredsjednici su PGS-ov Josip Brusić, predsjednik Vijeća u prošlom mandatu, a iz redova oporbe Dinko JakovljevićKRK – U Velikoj vijećnici Grada Krka, uz nazočnost svih trinaestero novoizabranih vijećnika krčkog Gradskog vijeća, održana je konstituirajuća sjednica novog saziva tijela predstavničke vlasti.


Nakon formalnog, zakonom propisanog uvoda i verifikacije izbornih rezultata koje je, kao predsjednica verifikacijske komisije okupljenima predstavila vijećnica Barbara Toljanić, odobreni su mandati svih vijećnika, među kojima i onih iz u Krku i u budućnosti vladajuće koalicije PGS-SDP-a, i to redom Nikše Franova, Franje Volarića, Barbare Toljanić, Helge Bendiš-Žmirić, Josipa Brusića, Vande Dunato i Milana Žužića (koji je na mjesto vijećnika »uskočio« zamjenjujući nositelja te liste, gradonačelnika Darija Vasilića kojemu je mandat stavljen u mirovanje po sili zakona, zbog obavljanja gradonačelničke dužnosti).


Uz spomenute predstavnike vijećničke većine, u isto su tijelo ovom prigodom službeno pristupili i Dinko Jakovljević, Jovana Čutul i Zoran Morožin (svi s kandidacijske lista grupe birača čiji je nositelj bio Jakovljević), te uz njih i Goran Marević (također predstavnik liste grupe birača), Dalibor Pahlić (predstavnik Unije Kvarnera i Akcije mladih) te Anto Čabraja, vijećnik HDZ-a.


Suglasje
Nakon verifikacije mandata članova novog saziva Gradskog vijeća, od pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka Marinka Bajčića, predsjedanje sjednicom preuzeo je SDP-ov vijećnik Nikša Franov kao prvi kandidat s kandidacijske liste koja je na lokalnim izborima dobila najviše glasova i kojemu je, u nastavku konstituirajuće sjednice, jednoglasnom podrškom povjerena dužnost predsjednika Gradskog vijeća.


Također konsezualnom podrškom svih vijećnika i vijećnica, izabrani su i potpredsjednici tog tijela. Sa strane pozicije, tu je funkciju sad preuzeo PGS-ov Josip Brusić, bivši predsjednik Gradskog vijeća u prošlom mandatu, dok je iz redova opozicijskih vijećnika potpredsjedničku dužnost prihvatio Dinko Jakovljević, nositelj liste kojoj su Krčani na svibanjskim izborima povjerili tri vijećnička mjesta u Gradskom vijeću brojnost čijih je članova, sukladno odredbama izmijenjenog Zakona o lokalnoj samoupravi, s donedavnih 15, sad reducirana na 13 vijećnika.


Svečanom prisegom svih novoizabranih vijećnica i vijećnika, a potom i intonacijom nacionalne i gradske himne, zaključeno je prvo službeno okupljanje članica i članova Gradskog vijeća u mandatu 2021. – 2025. koji su u istoj prilici, jednako složno, odnosno jednoglasno, izabrali i članove Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća. U to su tijelo imenovani Serđo Samblić (kojemu je povjerena dužnost predsjednika tog Odbora) te Milan Žužić i Anto Čabraja, kao njegovi članovi.


Nova lica


Po iscrpljenom dnevnom redu prve, ujedno i konstituirajuće sjednice novog saziva predstavničkog tijela, novoizabranim se vijećnicima obratio gradonačelnik Darijo Vasilić čestitavši im na ostvarenim izbornim rezultatima, ali i primijetivši da je novi saziv, u odnosu na prethodne, bitno pomlađen i »osvježen«, s čak šest novih vijećnika koji će tu časnu i odgovornu dužnost obnašati prvi put. Svoje kratko izlaganje tijekom kojeg je okupljenima u Velikoj vijećnici predstavio i presjek aktualnih odnosno »tekućih« projekata i najavio one koji tek slijede u nastavku godine, a u realizaciji kojih će i novi vijećnici sudjelujući u idućim sjednicama imati priliku dati svoj doprinos, gradonačelnik je zaključio iskazom uvjerenja u uspješnu i plodonosnu suradnju izvršne i predstavničke vlasti, na korist svih Krčanki i Krčana.