Cres

Podjelom medalja i bukaleta završen Creski kaić

Walter SalkovićCRES – Podjelom medalja i prigodnih bukaleta najboljima u svim natjecanjima održanima u sklopu Creskog kaića te završnom feštom za koju su bili zaduženi klapa Burin i band Love Runners, zaključen je treći Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije.


Tijekom sedmodnevnog programa održani su atraktivni turnir u boćanju na borilištu postavljenom na samoj rivi, natjecanje u potezanju konopa te turnir u briškuli i trešeti. Otvoreno prvenstvo Cresa u »mori cantadi« vratilo je život toj gotovo zaboravljenoj igri, a posebno veseli što su ove godine većinu natjecatelja činili mladi Cresani, što znači da je tradicija uspješno obnovljena. U jedrenju se moglo uživati u čak tri termina: u Martinšćici je održan Memorijal »Ljubo Kučić« – osma regata tradicijskih barki na jedra, a u creskoj uvali Škola mora i jedra u klasi optimist te velika regata tradicijskih plovila. Na programu su bila i gastronomska događanja, na kojima su se mogle degustirati zanemarene otočne delicije kao što su janjeći mozak, lovački gulaš od divljači, pečena riba iz lokalnog uzgajališta, brudet. Navečer su zabavu osigurale razne glazbene skupine, a posebno je atraktivan bio nastup klapa Čikat i Teha na logeru »Nerezinac« usidrenom u creskoj luci.


Sudjelovati se moglo na raznim radionicama i predavanju o creskoj pomorskoj tradiciji, razgledati izložbu ispod gradske lože te vidjeti kako se nekad ručno vadila iz luke i vraćala barka na tradicionalan način, uz pomoć »žlite«, namašćene vodilice. No, kao što su neki programi u sklopu ovogodišnjeg Creskog kaića realizirani i prije njegovog službenog početka, preostala je jedna izložba koja će se postaviti naknadno. U prostorijama Zajednice Talijana Cres sljedeće subote bit će otvorena izložba maketa trgovačkih brodova.