TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Otvorene Lubeničke večeri: Univerzalni jezik glazbe koji povezuje ljude

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Prvi put u tri desetljeća lubeničkog festivala službeno ga je otvorio izaslanik Predsjednika RepublikeLUBENICE – Koncertom Zagrebačkih solista otvorene su ovogodišnje, po mnogočemu drugačije, Lubeničke večeri. Iako nije bilo uobičajenog besplatnog autobusnog prijevoza, na trgu u Lubenicama, propisno razmaknuti jedni od drugih, u glazbi je uživalo stotinjak gledatelja.


Zagrebački solisti izveli su Mozartov Divertimento u F-duru, Pintarichianu za gudače Borisa Papandopula, Uvertiru iz Sna Ivanjske noći Felixa Mendelssohna, 1. stavak Beethovenove Pete simfonije, te Preludij i Rigaudon iz Holberg Suite Edvarda Griega.


Posljednje dvije skladbe mnoge su u publici potaknule da potiho zapjevaju i požele zaplesati, a bili su to Stranci u noći (Strangers in the Night) Ive Robića i Berta Kaempferta, te Tango Carlosa Gardela iz filma Miris žene. Na bis su odsvirali Piazzollin Libertango.
Večer je započela uobičajenom ceremonijom otvaranja tijekom koje su se pozdravnim riječima publici obratili gradonačelnik Kristijan Jurjako i zamjenica župana Marina Medarić.– Ovogodišnje Lubeničke večeri održavaju se u posebnim okolnostima, ali važan nam je bio kontinuitet festivala na ovom jedinstvenom mjestu. Lubeničke večeri ove će godine biti nešto kraće, ali će se održati. Glazba svojim univerzalnim jezikom povezuje ljude, pa neka poveže i sve nas, odakle god da smo došli u Lubenice, iako se prostorno moramo držati na distanci, rekao je Jurjako te se zahvalio svim članovima organizacijskog odbora, a posebno predsjedniku Odbora Josipu Popeu, umjetničkoj ravnateljici Lidiji Horvat Dunjko te izvršnom ravnatelju Walteru Salkoviću. Svi uključeni u organizaciju festivala ove su se godine odrekli honorara i naknada.


Prvi put u tri desetljeća lubeničkog festivala službeno ga je otvorio izaslanik Predsjednika Republike, iako je Zoran Milanović, nakon Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, već treći hrvatski predsjednik pod čijim se pokroviteljstvom održavaju Lubeničke večeri. Predsjednika Milanovića u Lubenicama je predstavljao posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je u svom govoru povezao visine na kojima se nalaze Lubenice s anđeoskim visinama u koje će publiku odvesti glazba.


Nakon što su festivalsku zastavu s glagoljskim slovom „L“ na jarbol podigli predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i Patris Salković koncert je mogao započeti.


U publici je bio i zastupnik u slovenskom parlamentu Boris Doblekar koji putujući na motoru obilazi hrvatsku obalu, te je isplanirao da Lubenice posjeti točno u vrijeme otvaranja Lubeničkih večeri. Veći dio koncerta prenosio je uživo na svom Facebook profilu, ali nije mogao ostati do kraja jer je “hvatao” posljednji trajekt koji sa Merga kreće u 22:30, dok su pošle sezone posjetitelji otoka imali na raspolaganju još dvije linije, u 23:15 te u ponoć i pol.