Manji broj učenika

Otok Rab ove godine ima 72 prvašića

Mirjana Grce

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Rapska osnovna škola i dalje je po broju učenika jedna od najvećih na kvarnerskim otocimaU Osnovnu školu Ivana Rabljanina, koja pokriva cijeli otok Rab – područje Grada Raba i područje Općine Lopar – u školsku godinu 2021./22. ukupno je upisan 671 učenik.


To govori da je rapska osnovna škola po broju učenika jedna od najvećih na kvarnerskim otocima, ali isto tako i to da ove školske godine Rab ima 20 osnovnoškolaca manje nego u prošloj školskoj godini, a u odnosu na pretprošlu godinu 26 učenika manje.


U prvi razred u ovoj školskoj godini u rapsku osnovnu školu krenut će 72 učenika. U matičnu školu u Rabu upisano je 30 prvašića, a u pet područnih škola, koje održavaju nastavu od 1. do 4. razreda, ukupno su u prve razrede ove školske godine upisana 42 učenika.
Područna škola Banjol tako ove godine ima tri prvašića, PŠ Barbat šest, PŠ Mundanije sedam, PŠ Lopar 12 te PŠ Kampor 14 učenika prvog razreda. U odnosu na prošlu školsku godinu, na otoku Rabu je u aktualnoj školskoj godini devet prvašića manje, a u odnosu na pretprošlu dva manje.


Sve rapske područne škole zajedno ove školske godine imaju 176 učenika, dok matičnu školu u Rabu ukupno pohađa 495 učenika. I ove školske godine OŠ Ivana Rabljanina ima 47 razrednih odjela, isti broj kao i lani, doznajemo u ovoj školi.


– OŠ Ivana Rabljanina po broju učenika spada u veće osnovne škole na otocima u Primorsko-goranskoj županiji, a nakon osnovne škole u Krku, najveća je ovdašnja otočna osnovna škola. Bez obzira na to što se u našoj školi smanjuje broj učenika, mi zadržavamo broj razrednih odjela, što poboljšava kvalitetu nastave.


Posebno je bitno da se smanjuje broj kombiniranih razrednih odjela te u ovoj školskoj godini imamo samo dva takva odjela u razrednoj nastavi – objasnila je Anamari Šarin, ravnateljica škole.