Velimir Vrzić

Ostaci Drugog svjetskog rata: Riječki istraživač na Pagu pronašao dvije protubrodske mine

Slavica Mrkić Modrić

Foto Velimir Vrzić

Foto Velimir Vrzić

Istinski heroji ove priče su ronioci - specijalci MUP-a. Oni će onesposobiti mine stare 70 godina koje sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a, kaže VrzićVelimir Vrzić, podvodni istraživač iz Rijeke zaronio na otoku Pagu i u jednom zaronu pronašao dvije protubrodske mine, glasila je vijest dospjela u redakciju Novog lista. Gdje, kako, pitali smo.


– Prije nekoliko dana od prijatelja Petar Smojver, koji je inače jedan od najpoznatijih Hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu.


Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora sa podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC.


Velimir Vrzić
Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model UMB.


Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu. Nastavljam dalje.


Nacrt njemačke protubrodske mine model EMC


Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. »kolica« odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – minopolagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio fotografije i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van.


Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem brati gljive teže mi je u šumi naći gljivu nego u moru podvodnu minu. Stravično. Svjestan sam da ih je nakon Drugog svjetskog rata ostalo puno, ali baš toliko…?


Spuštanje brodske mine u more


Naravno, o pronađenom sam dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama koje su nadležne za takve pronalaske – od Policijske uprave Ličko-senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Proučavajući povijest ratovanja na moru, u Jadranu, znao sam da su se njemačke snage za vrijeme Drugog svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protu desantne operacije polaganjem protiv brodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko šest tisuća morskih mina.


Istinski heroji ove priče su ronioci – specijalci MUP-a koji će onesposobiti podvodne mine stare sedamdeset godina koje u sebi sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a. Njima se ja divim, završio je priču o svom podvodnom otkriću Riječanin Velimir Vrzić.