Nova usluga

Općina Omišalj financira logopeda polaznicima vrtića

Mladen Trinajstić

Za ovu je svrhu Općina u ovogodišnjem proračunu osigurala nešto više od 14 tisuća euraS nakanom financiranja rada odnosno programa pružanja stručne pomoći logopeda mališanima predškolskoga uzrasta, točnije polaznicima područnih dječjih vrtića u Omišlju i Njivicama, Općina Omišalj je u svom ovogodišnjem proračunu osigurala nešto više od 14 tisuća eura.


– Kako logopeda nedostaje na tržištu rada i obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju, tako i Dječji vrtić “Katarina Frankopan” Krk, u okviru kojeg djeluju i naša dva područna vrtića, ne uspijeva pronaći i zaposliti logopeda, rekla nam je predstavljajući ovo općinsko izdvajanje Jelena Bigović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Općine Omišalj.


Besplatna logopedska pomoć


Ponukani tom činjenicom kao i spoznajom da je sve više djece s artikulacijskim poremećajima, omišaljska je općinska uprava odlučila omogućiti roditeljima, odnosno djeci, besplatnu logopedsku pomoć korištenjem aplikacije “Kokolingo”.
Radi se o prvoj hrvatskoj digitalnoj logopedskoj vježbenici za djecu s artikulacijskim poremećajima za koju je pozitivno mišljenje dala i Agencija za odgoj i obrazovanje, ističe nadalje naša sugovornica.


Uz pomoć stručnih službi otočnog Dječjeg vrtića “Katarina Frankopan”, kreirana je lista mališana koji pohađaju vrtiće u Omišlju i Njivicama, njih ukupno 37, a kojima je pomoć logopeda potrebna.


Ovih je dana prva grupa od desetoro djece već krenula s vježbama, doznajemo od voditeljice Bogović.


Riječ je o formatu koji je djeci privlačan i zabavan, a sve se radi online. Vježbe se izvode svaki dan po 15 minuta uz, naravno, nadzor logopeda. Nakon što neko dijete prođe online terapiju, u program ulazi sljedeće dijete s navedene liste.


Vjerujemo da će djeca iz Omišlja i Njivica, uz organiziranu podršku od strane stručnih timova, uz osiguranu im besplatnu pomoć i podršku ostvariti pomake i vidljive rezultate kao i da će ovim pristupom roditelji dobiti potrebnu savjetodavnu podršku stručnjaka, zaključila je čelnica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Općine Omišalj.


Što je Kokolingo?


Kokolingo je online aplikacija jednostavna za korištenje. Korisnici se mogu prijaviti s pametnog telefona, laptopa, tableta ili računala.


Obzirom da djeca najbolje uče kroz igru, Kokolingo nudi više od 300 igara i aktivnosti pa je idealna aplikacija za ispravljanje artikulacijskih poremećaja u predškolskoj i ranoj školskoj dobi, ističu organizatori i provoditelji ovog programa.