Rab

Od ribarskih fešti i smotre klapa do skulpturi u pijesku. Loparske goste očekuje atraktivno ljeto

Lucian Borić

Nakon mnogih pripremnih aktivnosti te uz povratne informacije s najvažnijih emitivnih tržišta, iz TZO-a Lopar poručuju kako se imaju pravo nadati još jednoj uspješnoj turističkoj godiniOd aktivnosti na pripremi turističke sezone, Turistička zajednica Općine Lopar odradila je sajamske nastupe u Stuttgartu, Zürichu, Münchenu, Beču i Napulju. Odradila je također udruženo i samostalno oglašavanje na temu outdoora i relaxa, te aktivnosti na uređenju mjesta i u nabavci urbane opreme, kao što su ekoakcija Neka školji budu bolji, subvencionirana prodaja sadnica cvijeća za iznajmljivače, turistička signalizacija, plaža za kućne ljubimce i drugo.


Uoči turističke sezone, direktor TZO-a Lopar Marin Mušćo nekoliko je puta upozorio – i na Općinskom vijeću, i na predavanju za iznajmljivače kao i nakon turističkih sajmova – da s cijenama »nema igre« ove sezone – da će gosti rado doći te platiti i više, no da cijena mora pratiti kvalitetu usluge.


Uoči nadolazeće turističke sezone, već su odrađeni i neki veći događaji u Loparu i na cijelom otoku Rabu. Nakon karnevalskih događanja, uslijedili su primjerice neki izuzetno jaki sportski događaji, poput 4 Islands MTB stage race, Rab Island Hero. Također, po drugi put održana je i umjetnička kolonija Fruga Art Trail s 40-ak umjetnika iz cijeloga svijeta, koji su izrađivali razne kreacije i skulpture koje se svojim izgledom i materijalima uklapaju u prirodno okruženje. Pored toga, konstantne su i aktivnosti na outdoor projektu Rab Arcaeological Traces, tradicionalno je održan i Geoday, dan posvećen projektu Geopark Rab, a tijekom veljače i ožujka je TZO Lopar održao i Dane otvorenih vrata u novootvorenom Interpretacijskom centru Čovik i more.
Pripreme za glavnu turističku sezonu trenutno su u završnoj fazi. Turistička animacija na plaži započela je 15. svibnja, postavljena su nova dječja igrala, sanirane su sprave za outdoor fitness i postavljene nove. Postavljeni su potpuno redizajnirani citylightovi s obavijestima, postavljaju se oznake za biciklističke staze, uređuju se prilazi plažama, a uskoro će se južni dio Rajske plaže ograditi i namijeniti kupanju kućnih ljubimaca.


U kalendaru događanja ove godine naći će se Smotra klapa pod naslovom Posle kampanela, Festival skulpture u pijesku (u međuvremenu je pored Rajske plaže napravljena treća trajna skulptura – Kraken, kao najava za 13. Festival skulpture u pijesku) zatim Paradise Kids Festival, koncerti ozbiljne glazbe, Loparska noć, Mala Gospa, trekking utrka Rab Paradiso Trail, ribarske fešte i drugi atraktivni sadržaji. Uz sve pripremne aktivnosti, te uz povratne informacije s najvažnijih emitivnih tržišta, iz TZO-a Lopar poručuju kako se imaju pravo nadati još jednoj uspješnoj turističkoj godini.