Prašina i buka

Novog puntarskog načelnika dočekali stari ugovori: “Od dva zla izabrao sam manje”

Mladen Trinajstić

Uz gradilište smješteni su stambeni te objekti namijenjeni iznajmljivanju, neki kategorizirani i s pet zvjezdica – Daniel Strčić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Uz gradilište smješteni su stambeni te objekti namijenjeni iznajmljivanju, neki kategorizirani i s pet zvjezdica – Daniel Strčić / Foto M. TRINAJSTIĆ

U slučaju prolongiranja početka radova na izgradnji »sabirne ulice 15«, Općina Punat imala bi nemale troškove, zbog plaćanja kazni i naknada šteta i troškova izabranome izvođaču te načelnik ističe da se postavio kao »čuvar proračuna« i dozvolio radove u sezoniPUNAT – Da problemi općinara s građevinarima koji, vodeći se poslovnom logikom, i u ljetnim mjesecima nerijetko nastoje raditi i graditi zanemarujući pritom odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova i nisu neka novost niti nešto, barem na otoku Krku, do sad neviđeno, jasno je svima koji ondje žive i koji se povremeno i sami sreću s »rastezljivim« primjerima građevinarskog (ne)pridržavanja pravila i rokova takvih moratorija. Ono što ipak jest drukčije i neobično u »problemu« te vrste, a na koji su nam jučer ukazali u Općini Punat, jest činjenica da je u jednom takvom, netom otpočelom građevinskom »ljetnom zahvatu«, onom od kojeg se i općinarima i stanarima objekata u susjedstvu radovima zahvaćenog područja ovih dana počela dizati kosa na glavi, investitor i naručitelj radova upravo – Općina Punat. Neobična i začudna »situacija« u kojoj nas je, nesretan započelom tutnjavom građevinske mehanizacije, na sporno gradilište pozvao sam načelnik Općine koja je ujedno i investitor projekta »caku« ima u činjenici da je aktualni općinski čelnik Daniel Strčić uzde izvršne vlasti preuzeo pred samo tjedan dana, odnosno u okolnostima da je netom otpočeli projekt izgradnje »sabirne ulice 15« u Puntu rezultat i posljedica postupaka koje je vodila i odrađivala prethodna izvršna vlast, predvođena sad već bivšim načelnikom Marinkom Žicom.


Strčić: Puntari s pravom nezadovoljni


– Shvaćajući razmjere problema koji je ondje stvoren i očekivanog, potpuno opravdanog nezadovoljstva stanara i vlasnika okolnih objekata, sve sam ih proteklih dana obišao u pokušaju da im predstavim i objasnim okolnosti ove situacije. Iako većina shvaća u čemu je stvar, mnogima među njima moja isprika i iskazi žaljenja neće i ne mogu riješiti problem s kojim smo ih suočili, ustvrdio je načelnik Strčić napomenuvši da se ništa slično, barem dok je on na mjestu načelnika, u Puntu i Staroj Baški više neće i ne smije događati.

 


Dvojba
– Upravo je bivša općinska uprava, donesenom odlukom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, još u travnju ove godine stvorila obvezu za sklapanje ugovora o izvođenju postupka izgradnje te 150-ak metara duge i gotovo 1,9 milijuna kuna vrijedne ulice, investicijskog projekta u koji je Općina ušla zajedno s otočnim komunalnim društvom Ponikve koje će buduću ulicu opremiti komunalnom infrastrukturom, objašnjava nam puntarski načelnik Daniel Strčić.– Kad sam prije kojih tjedan dana preuzeo načelničku dužnost, suočio sam se s izborom da taj, formalno-pravno već ugovoreni postupak, stopiram i time otvorim mogućnost da nas izabrani izvođač, moram reći potpuno opravdano, tuži za naknadu prouzročene mu štete, odnosno izgubljene dobiti, ili da ipak dopustim izgradnju i svojim potpisom amenujem prethodno provedene već izvršne, odnosno pravomoćne ugovorne predradnje, a time naravno i prouzročim probleme svima koji žive u susjedstvu tog gradilišta, nastavlja Strčić, ističući da je u razgovoru s izvođačem radova, predstavnikom otočne građevinske tvrtke koja se u poziciji glavnog krivca za buku i prašinu u kojoj će susjedi tog gradilišta morati živjeti idućih ljetnih mjeseci našla ni kriva ni dužna (slijedeći odredbe javne nabave i ugovora koji je iz nje proizašao), pokušao iznaći mogućnost prolongiranja začetka radova za jesen, no ti pregovori nažalost nisu donijeli ploda.


Žic: Problem je rješiv


– Kad sam 2013. stupio na mjesto načelnika, dočekala me raskopana Stara Baška i okolnosti u kojima se izvođač ondje pokrenutih radova »pokupio« s gradilišta. Ipak, ni u takvim okolnostima nije mi palo na pamet prebacivati odgovornost na nekog drugog, a kamoli pozivati medije da bih putem njih »prao« svoje prethodnike, rekao nam je bivši načelnik Marinko Žic kojeg smo jučer upitali za komentar.
– Ništa drugo ne mogu niti želim reći osim da je »problem« na koji načelnik ukazuje – rješiv, i to po slovu važeće zakonske regulative, zaključio je bivši lokalni čelnik, ne skrivajući svoje neslaganje sa Strčićevim objašnjenjima okolnosti zbog kojih će rubni dio Punta ovog ljeta biti veliko, bučno i prašnjavo gradilište.

 


Vrući krumpir


– Ograđujući se konstatacijom da sam ne može odgovarati za posljedice promjene stajališta predstavnika naručitelja ugovorenih radova, izvođač mi je pritom skrenuo pozornost da se u svim svojim postupcima pridržavao svih tehničkih, financijskih i terminskih odrednica javne nabave u kojima nije bilo navedeno nikakvo sezonsko obustavljanje radova, a koji, treba i to reći, moraju biti dovršeni u roku od 115 dana. Shvaćajući logiku izvođača koji je ukazao i da je upravo mogućnost izvođenja radova u sezoni bila jedan od čimbenika koji ga je naveo da se javi na natječaj, kao i njegove navode da ga u posezonskom periodu očekuju drugi, također već ugovoreni poslovi, s predstavnicima otočne kompanije koji su pokazali spremnost na kompromis, uspio sam tek dogovoriti korekciju hodograma njihova rada u smislu da smo se usuglasili oko toga da se bučniji zahvati na gradilištu ne izvode prije 9 sati ujutro, kao i da se u samoj sezonskoj špici – od 31. srpnja do 15. kolovoza – privremeno obustavi izgradnja. I to je nažalost to, konstatira Strčić, ističući da je spomenuto bilo jedino što je mogao i na koncu uspio »isposlovati« po pitanju »vrućeg krumpira« koji ga je dočekao u prvim danima njegovog mandata.


Započela je izgradnja 150-ak metara duge i gotovo 1,9 milijuna kuna vrijedne ulice na kraju Punta  / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Započela je izgradnja 150-ak metara duge i gotovo 1,9 milijuna kuna vrijedne ulice na kraju Punta / Snimio M. TRINAJSTIĆ


 


Čuvar proračuna


Sabirna ulica 15 koja se početkom ovog tjedna tako počela graditi i na kojoj će građevinari biti angažirani tijekom iduća tri mjeseca, nalazi se na samom rubu naselja Punat, uz županijsku cestu koja vodi prema Staroj Baški. Spomenuta bi nova nerazvrstana cesta trebala za buduću izgradnju otvoriti okolnu zonu na rubu građevinskog područja, a ono što pritom zapravo najviše mori i općinare, ali i dobar dio lokalne javnosti, jest činjenica da se uz nju, na nekim njenim dijelovima, nalaze već izgrađeni i nastanjeni objekti koje dijelom upravo ovih dana popunjavaju i dugoočekivani turisti koji će, htjeli-ne htjeli, morati uživati i u čarima naše dodatne »građevinarske ponude«. Objašnjavajući razloge zbog kojim se nije odlučio situaciju »lomiti preko koljena«, Strčić nam je predstavio i da ga je na odluku da se postavi u poziciju čuvara općinskog proračuna od mogućih financijskih šteta nagnala i spoznaja da bi se u slučaju stopiranja postupka izvođenja radova, osim moguće obveze podimirenja izgubljene dobiti i troškova uzrokovanih izvođaču (procijenjenih na 350.000 kuna), Općina izložila i mogućnosti potrebe podmirenja kazne koja bi, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, zbog kršenja ugovorenih obveza općinski proračun mogla osiromašiti za iznos u rasponu od 50.000 pa do čak milijun kuna!
– Drugim riječima, od dva zla izabrao sam ono manje, svjestan šteta i problema koje će radovi u sezoni uzrokovati stanarima i iznajmljivačima u okolnim objektima, među kojima se neki kite i s pet zvjezdica, zaključio je Strčić.