Cres

Nova namjena zapuštenih zgrada: U orlečki Dom stižu ugostiteljski sadržaji, u Susajdu – Centar za mlade

Bojan Purić

Nekadašnja središta društvenog života već su godinama zapuštena i čekaju bolje dane.CRES – Dvije zgrade, nekada središta društvenog života, već su godinama zapuštene i čekaju na »bolje dane«. Riječ je o zgradi Zadružnog doma u Orlecu i o zgradi »Susajda« u neposrednoj blizini stare gradske jezgre Cresa.


Ova su dva zdanja bila među ostalim temama sjednice Gradskog vijeća Cresa, na kojoj je još usvojen drugi rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna koji ostaje visine 39 milijuna kuna (ali s ponešto redistribuiranim stavkama), a na prvom čitanju bio je prijedlog proračuna za sljedeću godinu, o čemu će odluka pasti na sljedećoj sjednici, do kraja ove godine.


Ne čekati 2023.


Anđelko Petrinić, vijećnik izabran s liste HDZ-a i partnera, postavio je pitanje što se planira sa zgradom u Orlecu, a nadovezao se i Daniele Surdić (UK) istaknuvši da je zgrada u vlasničkom omjeru 50:50 između Grada i Poljoprivredne zadruge Cres, kao i njegov stranački kolega Đanino Sučić, predloživši da se sudbina objekta u Orlecu planira tako da, između ostalog, donosi nova radna mjesta i prihode. Njegov je prijedlog da Grad kupi preostalih pola vlasništva. Gradonačelnik Marin Gregorović (SDP) složio se da zgradu treba oživjeti, predloživši ondje ugostiteljsku djelatnost, koja je u Orlecu jenjala.
Kada je riječ o zgradi »Susajda«, na Šetalištu 20. travnja u Cresu, ona je zbog kvara na električnim instalacijama već godinama »izbačena« iz uporabe, nakon što su njezine prostorije bile korištene kao kino, diskoklub, za aktivnosti udruga itd. U raspravi o proračunu, predviđene prihodovne strane od 28,86 milijuna kuna, Sučić je dao prijedlog da se već u 2022. godini predvide sredstva za »Susajdu«, a ne u 2023. godini, kako je predviđeno projekcijom proračuna. Gregorović je odgovorio da postoji mogućnost uređenja »Susajde« kao Centra za mlade, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom.


Vodoopskrba Tramuntane


Nekoliko prijedloga bilo je i o poboljšanju uvjeta za bavljenje sportom u Cresu, pa je tako Sanja Tomić (HDZ) predložila da se s postojećih 850 tisuća ukupan iznos za rad sportskih klubova podigne na milijun kuna, a Đanino Sučić (UK) da se isplanira mjesto za sportski centar s novom dvoranom, koja bi veličinom odgovarala zahtjevima sportskih saveza, što s postojećom školskom dvoranom nije slučaj. Još je kao mogućnost naveo i mjesto za natkriveni bazen.


Dio sjednice protekao je i u raspravi o mogućnostima vodoopskrbe Tramuntane, sjevernog dijela otoka Cresa, pri čemu glavni problem pri dobivanju novca iz fondova predstavlja slaba naseljenost tog kraja, a brzoj realizaciji ideje povezivanja Tramuntane s vodovodom na Labinštini prepreku predstavlja duga procedura neophodnih izmjena prostornih planova dviju županija – Primorsko-goranske i Istarske.
Sjednicu je vodio dopredsjednik Gradskog vijeća Robert Kučić (UK), uslijed izostanka Natalije Marelić Tumaliuan (AM).