'Put do okusa Krka'

Nova gastroakcija u listopadu i studenom poziva na “kušanje” Krka

Mladen Trinajstić

Po cijeni od 150 kuna bit će osmišljeni jelovnici s predjelom, glavnim jelom i desertom / Foto TZG Krk

Po cijeni od 150 kuna bit će osmišljeni jelovnici s predjelom, glavnim jelom i desertom / Foto TZG Krk

Restorani, konobe i kušaonice uključene u Put do okusa Krka tijekom ove jeseni nudit će gastronomske delicije spravljene od izvornih krčkih sastojaka po pristupačnim cijenamaKRK  »Put do okusa Krka« naziv je nove promotivne kampanja Turističke zajednice grada Krka čiji je cilj predstavljanje i promoviranje bogate i raznovrsne sezonske, odnosno jesenske ponude brojnih restorana, konoba i kušaonica na području i u okolici ovoga grada.


– Otok Krk riznica je autentičnih i autohtonih delicija kao što su krčki sir, pršut, domaća janjetina, šurlice, ali i naše nadaleko poznato maslinovo ulje ili pak žlahtina, ističe direktorica TZG-a Krk Ivana Kovačić, napominjući da je suradnjom lokalnih turističkih djelatnika, ali i brojnih iskusnih ugostitelja, ove jeseni posjetiteljima šireg područja grada Krka osigurana mogućnost uživanja u svim tim krčkim specijalitetima, i to upravo na mjestima njihova nastajanja.


Ukusna »priča«


– Tijekom listopada i studenog vikend-posjetitelje ovog djela našeg otoka nastojat ćemo upoznavati s jelovnicima prepunim namirnica otočnih proizvođača koji uspješno spajaju već poznate okuse otoka u neke nove gastronomske priče. Jesti lokalno znači razumjeti da najbolji okusi dolaze upravo iz mjesta gdje se u tom trenutku nalazite, ustvrdila je Kovačić, dodavši i da »jesti lokalno« također znači i hraniti sebe, ali i zajednicu koja je tu hranu proizvela. Upravo na tom tragu TZG Krk ove je jeseni krenuo osmišljavati i razvijati gastroprojekt i »priču« koja u svom fokusu iznad svega ima prezentiranje i promoviranje povijesti i korijena lokalne gastronomije, i to kako u njenom tradicionalnom, tako i onom suvremenijem obličju, s lokalnim sastojcima čija kvaliteta i raznovrsnost garantira doživljaj svima koji ih se odluče kušati, ističe čelnica krčkog TZ-a.

Premijerno izdanje gastroprojekta Put do okusa Krka koji bi se, bude li sve teklo kako se organizatori nadaju da hoće, postupno trebao širiti i na još veći, odnosno širi krug lokalnih ugostiteljskih adresa, već ovih dana kreće u kušaonici krčkog sira Magriž u Lakmartinu, jednako kao i konobama Marija u Vrhu, Pud Brest u Milohnićima, odnosno Ivinčić u Skrpčićima. Akciji su se priključili i krčki restoran Casa del padrone, konoba Šime te Caffettaria XVIII. st., ali i Kuća krčkog pršuta u Vrhu, ugostiteljski objekti dio kojih je za tu priliku osmislio prigodne menije, a dio kojih će svojim gostima uživanje u redovnoj gastroponudi omogućiti po značajno povoljnijim cijenama, u nekim slučajevima nižim i do 50 posto.


Po osobi 150 kn


– Na njihovim će jelovnicima posjetitelji tako moći pronaći gastronomske delicije spravljene od izvornih krčkih sastojaka pa se tako već idućih vikenda, po cijeni od 150 kuna po osobi za meni sastavljen od predjela, glavnog jela i deserta, uz piće, može uživati u šurlicama ili pak njokima s gulašom, juhama od domaće tikve, presnacu, krčkoj pečenoj janjetini s krumpirom, makarunima na brudet, ribljoj juhi te drugim ribljim specijalitetima (poput ribe pečene u krušnoj peći, s prilogom). Također ovisno o lokalu, na meniju će se moći naći i pite od skute, palačinke sa skutom i marmeladom od smokava te brojna druga domaća slatka i slana jela, zaključila je naša sugovornica, uvjerena da bi ova gastroakcija, zajedno s novitetima u ponudi, ali i još širim krugom objekata koji će joj se priključiti, ove jeseni Krk mogla učiniti zanimljivom destinacijom i otočnim i »prekomorskim« izletnicima. Napomenula je i da svi koje ta nova krčka gurmanska akcija zaintrigira, sve detalje njene ponude kao i lokacijske novitete (kojih će u idućim tjednima zasigurno biti) mogu doznati i pratiti posredstvom objava na Facebook profilu ili pak web stranicama TZG-a Krk. Na isti se način moguće informirati i o »akcijskoj ponudi« svakog od lokala uključenog u akciju Put do okusa Krka.