Vatra

Noćni požar nadomak Baške bio je izrazito blizu centru. Izazvala ga je signalna raketa?

Mladen Trinajstić

Foto DVD Baška

Foto DVD Baška

Iako se uzroci požara tek trebaju utvrditi, postoje naznake da je vatru mogao izazvati i pokrenuti neki zasad još uvijek nepoznati neodgovorni pojedinac koji je, kako neslužbeno doznajemo, u zrak ispalio signalnu raketuBAŠKA – U posljednjem satu srijede, malo prije ponoći, pored Baške na otoku Krku planuo je požar otvorenog prostora. Vatra je, prema navodima otočnih vatrogasaca, buknula u blizini bašćanske zaobilaznice, u »visini« Vele rive, odnosno samog sjedišta bašćanske lokalne uprave te se brzo širila zahvaćajući travu, makiju i nisko raslinje kojima je prekriven nenaseljeni, odnosno neizgrađeni dio neposrednog susjedstva tog otočnog lokalnog središta.


– Dojavu o požaru dobili smo u 23.14 sati, a kao i obično, osim naših profesionalnih gasitelja iz JVP-a Grada Krka, s vatrenom su se stihijom u koštac spremno i znalački upustili i naši dobrovoljni vtrogasci, ovog puta oni iz DVD-a Baška, rekao je predstavljajući nam tijek i ishode ovotjedne izazovne vatrogasne intervencije zapovjednik krčkog JVP-a, Goran Grubišić. Vatra je malo nakon tri sata ujutro ugašena, a po običaju, sve do jutarnjih sati na mjestu njena izbijanja ostali su dežurati dobrovoljni vatrogasci, pazeći da se »pogonjen« vjetrom već ugašeni požar ne bi iznova rasplamsao, do čega na sreću svih otočnih »protupožaraca« – nije došlo.


Uzrok signalna raketa?


Prema prvim procjenama, u požaru koji je, s obzirom na blizinu samog središta mjesta, mogao prerasti u poprilično ozbiljan incident, opožareno je oko 1,6 tisuća četvornih metara raslinjem prekrivenog zemljišta. Iako se uzroci požara tek trebaju utvrditi, postoje naznake da je vatru mogao izazvati i pokrenuti neki za sad još uvijek nepoznati neodgovorni pojedinac koji je, kako neslužbeno doznajemo, u zrak ispalio signalnu raketu. Nakon što ja pala na tlo, raketa je zapalila sušom za širenje vatre već poprilično pogodnu vegetaciju. U svakom slučaju, o svemu je izvještena policija i nadležne inspekcijske službe čijim predstavnicima predstoji utvrditi što se ondje točno dogodilo, a ako je u pitanju uistinu bio »ljudski faktor« – kako se jučer moglo čuti – i otkriti onoga tko je za to odgovaran, zaključio je Grubišić, ne skrivajući zadovoljstvo po tko zna koji put iskazanom koordinacijom i učinkovitošću svih onih koji na svojim leđima nose teret otočnoga vatrogastva.
Videonadzor olakšava posao
Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka, šireći razgovor na dosadašnji tijek ovog ljeta, rekao nam je i da su unatoč brojnim intervencijama otočni vatrogasci za sad i više nego zadovoljni okolnostima u kojima protječe ova požarna sezona.


– Uzmemo li u obzir sve što se diljem naše obale, pa i Mediterana ovog ljeta događa, držim da možemo biti sretni i zadovoljni svim onim čemu smo na planu vatrogastva, odnosno zaštite od požara ove sezone na našem otoku svjedočili, kaže naš sugovornik. Iako posla, kao uostalom i svakog ljeta za nas ima svakodnevno, najčešće se ipak radi o tehničkim intervencijama, uglavnom povezanim s prometom, nastavlja Grubišić, otkrivajući nam da su intervencije poput one upravo ovog tjedna uspješno provedene u Baški, na sreću i zadovoljstvo otočnih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, na Krku ovog ljeta ipak rijetke.


Tomu zasigurno pridonose i mjere koje se na našem otoku već »pod redovno« provode, napose u ljetnim, odnosno požarnim sezonama a koje, osim kvalitetnog intervencijskog djelovanja, podrazumijevaju i mnoštvo preventivnih aktivnosti koje se u nas redovoto odvijaju. Otočni je vatrogasni sustav, podsjetio nas je Grubišić, tako već godinama ojačan sustavom videonadzora kojim se s brojnih izdignutih lokaliteta vizualno »pokriva« i nadzire cjelokupni otok. Tu su naravno i naši dežurni vatrogasci, ali i sezonci koji, u okrilju aktivnosti naših šest DVD-ova, svaki na svom području dva puta dnevno provode terenske ophodnje, završio je čelnik otočne profesionalne vatrogasne postrojbe.