»GLAZBENI« TURIZAM

Nakon dvogodišnje stanke BIG Fest se vratio doma: Gitaristički virtuozi sa sobom dovode i – turiste

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić / Borut Brozović

Foto Mladen Trinajstić / Borut Brozović

Zbog svega viđenog i doživljenoga nemali broj vrhunskih glazbenika Baški i otoku Krku znade se godinama vraćati kao »obični« turistiBAŠKA – Ne skrivajući svoje zadovoljstvo povratkom vrhunske glazbe, jednako takvih glazbenika, ali i brojnih, ništa manje »vrhunskih« ljubitelja dobre svirke na žičanim instrumentima, na pozornicu pod otvorenim nebom kompleksa svete Lucije u Jurandvoru pored Baške, riječki glazbenik Damir Halilić Hal, pokretač i organizator Baška International Guitar Festivala koji se ondje upravo održava, ustvrdio je da se slobodno može reći da se BIG Fest, nakon dvogodišnje pandemijom uzrokovane prisilne stanke – vratio kući!


Željni interakcije


– Ispunjen auditorij ovog jedinstvenog, slikovitog kompleksa, kao i odlična atmosfera koja se već prve večeri između izvođača i publike stvorila na samom koncertnom lokalitetu, ali i na svim okolnim mjestima na kojima smo i ove godine upriličili niz popratnih zbivanja, pokazala je da su ljubitelji glazbe, baš kao i njeni izvođači, već pomalo bili željni međusobne interakcije, ustvrdio je Hal kojemu je za naše ćakule društvo radila predstavnica suorganizatora tog festivala Ivana Topić, direktorica TZO-a Baška.


– Festival koji se održava u svom devetom izdanju, ali i koji, moram i to reći, korijene vuče iz svoje preteče – Hal’s All Star Guitar Festivala koji se godinama održavao u Rijeci, ne pokazuje samo kvalitetu i raznovrsnost današnjih izvođača s međunarodne gitarističke scene, već i potencijale našeg »glazbenog turizma« koju tek dijelom koristimo kroz događanja i manifestacije na ovakvim lokalitetima, u jedinstvenim povijesnim i prirodnim scenografijama kakvima naša zemlja obiluje, ustvrdio je naš sugovornik.
Naglašavajući da koncertiranje​ u susjedstvu jurandvorske opatije, jednog od najvažnijih hrvatskih povijesnih lokaliteta, uvijek iznova dojmi i same izvođače, Hal nam je otkrio i da iz prve ruke zna da se zbog svega ondje viđenog i doživljenoga nemali broj vrhunskih glazbenika Baški i otoku Krku znade godinama vraćati, kao »obični« turisti.


– I ovo izdanje BIG Festa obilježavaju u najmanju ruku relevantni izvođači, oni za koje ocjenjujemo da su trenutno ono najbolje i najatraktivnije iz bogatstva domaće i strane glazbene produkcije, težeći pritom očuvanju širine i raznovrsnosti gitarističkih žanrova. Izvođači koje ovog ljeta ovdje ugošćavamo, barem oni koji su već nastupili, opravdali su naša očekivanja i povjerenje koje im je svojim dolaskom na ovu jedinstvenu pozornicu poklonila publika, zbog čega nemam razloga sumnjati da će festival i u nastavku programa proteći u jednakom ozračuju »sveopćega guštanja«, završio je Hal.


Gitaristička radionica


Direktorica bašćanskog TZ-a napomenula je pak da je BIG Fest zadržao svoju davno stečenu poziciju jedne od najvažnijih i najambicioznije osmišljenih manifestacija na području Baške, u red kakvih je još uvrstila tek Crnu ovcu i Baška Outdoor Festival.


– Odaziv publike, kao i ozračje koje je stvoreno tijekom koncerata, ali i popratnih zbivanja – projekcija filmova kojima smo obogatili program ovog gitarističkog festivala, kao i izložbe gitara koje ručno izrađuje Stanko Kamenar iz Grada Grobnika, pokazalo je da Baška International Guitar Festival ima vjernu publiku, zaključila je Topić, primijetivši da među posjetiteljima festivala ima i onih koji upravo zbog njega tempiraju svoja ljetovanja upravo na ove kasnokolovoške dane.


Damir Halilić Hal otkrio nam je da se i ove godine, kao i u prethodnim izdanjima BIG Festa, program obogaćuje i onim njegovim edukativnim dijelom, gitarističkim radionicama koje u prijepodnevnim satima vode neki od izvođača.


– Ovog se puta uloge mentora prihvatio vrhunski slovenski gitarist Sašo Zver, koji je prethodne večeri nastupio u društvu članova zanimljivog talijanskog Lovesick Dua. Najbolji slovenski fingerstyle gitarist, koji je uzgred rečeno diplomirao na prestižnom Berklee College of Music, našem pozivu za organiziranjem i vođenjem radionice rado se odazvao povodeći se vlastitim iskustvima iz vremena u kojim je i sam stasao, a kad je kao mladi gitarist i sam imao zadovoljstvo u SAD-u pohađati slične radionice koje su tada vodili neki od njegovih uzora, najvećih gitarista današnjice, zaključio je Hal.


Znao sam da to ne smijem propustiti


Sašo Zver kojeg smo nakratko prekinuli u vođenju radioničkog programa rekao je da mu prilike za dijeljenje znanja i glazbenih vještina čine jednako zadovoljstvo kao i sami nastupi pred publikom.


– Sjećam se koliko je meni značila mogućnost rada s ljudima od kojih sam uistinu imao što čuti i naučiti, pa se tako i sam danas trudim dio zanja, kojeg sad već imam napretek, podijeliti s mladim zaljubljenicima u gitaru, rekao je Zver.


Ne skrivajući da je dojmljen ljepotom i skladnošću scenografije lokaliteta na kojem je večer prije imao zadovoljstvo koncertirati, gitaristički virtuoz nam je rekao i da će se, bude li ikad iznova pozvan, na Krk rado vratiti. Domagoj Paulić iz Zagreba, kako nam se sam predstavio – samouki gitarist, rekao je da se u Juradvoru nije slučajno zatekao.


– Kad sam na internetu naišao na najavu ovog festivala, te k tome i na informaciju da će veliki gitarist poput Saše Zvera ovdje voditi radionicu, rekao sam sebi da to jednostavno ne smijem propustiti. I eto, tu sam i drago mi je zbog toga, zaključio je polaznik radioničkog programa koji će, osim za učenje, trodnevni boravak u otočnom središtu dobre glazbe iskorititi i za kupanje, ali i uživanje u koncertnim programima koji će u okrilju BIG Festa još biti izvedeni.